Het was even spannend op onze laatste dag in Berlijn. We hoorden namelijk dat Nederland in lockdown zou gaan. Die afgelopen dagen dwaalden we nog rond in Berlijn waar nog niet zo veel aan de hand was, waar we nog op terrasjes mochten zitten en leuke hipster hotspots konden ontdekken. Nooit gedacht dat alles zo snel zou veranderen.

We wilden heel graag nog even reizen voordat we hard aan de slag moesten om ons schoolpapiertje te halen, begin maart was de enige mogelijkheid die we nog hadden. Natuurlijk hadden we al wat van de situatie meegekregen maar zagen de ernst er destijds nog niet van in. We hebben dus nog een aantal vrij zorgeloze dagen kunnen beleven. Met een dubbel gevoel deel ik toch graag mijn tips voor drie leuke dagen in Berlijn.

Aankomst in Berlijn

Wij zijn met de trein afgereisd naar Berlijn zonder vertraging waardoor we in korter dan zes uur met onze koffers op Berlijn Centraal stonden. Hier dwaalden we eerst een uur lang rond omdat we niets snapten van hoe het openbaar vervoer in elkaar stak. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt en zijn we gearriveerd bij onze fantastische AirBnb in de veilige en leuke wijk Berlin-Schöneberg. We verkenden de wijk, ontdekten Bikini Berlin waar we uitzicht hadden over de Zoo van Berlijn en aten bij het Hard Rock Café. Nummer 12 in de pocket.

Day 1

De eerste dag zijn we vroeg opgestaan, hebben we Charlie (onze Airbnb hond) een knuffel gegeven en hebben we een heerlijke caloriebom gehaald bij een koffietentje in de buurt van de Brandenburger Tor wachtend tot onze Free walking tour zou beginnen.

Free walking tour

Om 10:00 startte onze Free Walking tour bij de Brandenburger Tor langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Berlijn. Onze enthousiaste tourguide Susan Grouchy heeft ons in 2,5 uur veel kunnen vertellen over de geschiedenis van Berlijn. Echt een aanrader als je alle toeristenspots wil ontdekken maar ook meer wil leren over de binnenstad. Zo bezochten we onder andere:

Het Holocaustmonument:

De Führerbunker waar Hitler zelfmoord pleegde. Hier is vandaag de dag alleen niets meer van te zien. Duitsland is namelijk absoluut niet trots op deze plek en daarom is er een parkeerplaats overheen gebouwd.

Checkpoint Charlie:

Bekijk hier de leukste hotels in Berlijn!

De Gendarmenmarkt waar het concertgebouw en twee identieke kerken aan weerszijden van het plein te zien zijn.

Toen waren we bij Bebelplatz gekomen, de laatste bezienswaardigheid van de tour. Voor dit gebouw vind je een herdenkingspunt voor de boekverbranding in 1933. Op de grond staat een uitspraak van Duitse dichter Heinrich Heine: “dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen“. Waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen.

Lunchen bij House of Small Wonder

Nadat onze Free Walking Tour tot z’n eind was gekomen, zijn we gestopt bij deze ontzettend leuke hotspot genaamd House of Small Wonder waar we heerlijk geluncht hebben en bijgekomen zijn van de Free Walking Tour. Lees in deze blog meer over deze leuke hotspot!

Hackesche höfe

Nadat we uitgerust waren konden we verder met de wandeling die we nog voor de boeg hadden. We zijn eerst gestopt bij Hackesche Höfe, een cultureel centrum waar je doorheen kan dwalen met verschillende unieke gebouwen en leuke winkels zoals Brandy Melville en minder bekende winkelketens.

Haus Schwarzenberg

Als ik iets geleerd heb van Berlijn, is dat alle leuke hotspots goed verborgen liggen, zo ook deze unieke binnenplaats genaamd Haus Schwarzenberg. Het is een bekende toeristische hotspot maar alsnog ligt het goed verborgen. De muren hebben prachtige kunstwerken, er een Anne Frank Zentrum en Café Cinema.

Vintage shoppen in berlijn

We zijn nog even verder de straatjes in gelopen waar we een mix van de bekende winkelketens, de dure designerwinkels en leuke vintage boetiekjes tegen zijn gekomen. Als je een plek zoekt met veel vintage-winkels, dan is Berlijn een must!

Berliner dom

Bij de Berliner Dom zijn we enkel gestopt voor een Instagram foto, maar dit is ook zeker een indrukwekkend gebouw wat je niet mag missen.

Op hipster plekjes jacht

Op de route naar de East Side Gallery zijn er veel leuke unieke plekken, restaurants en clubs zoals de Heissa Holzmarkt. Aangezien het winter was, was hier niet zo veel te doen maar in het zomerseizoen bloeit het hier op en is het super gezellig.

East Side Gallery

In de avond liepen we langs de East Side Gallery waar nog een groot deel van de Berlijnse muur overeind staat. Verschillende kunstenaars hebben hier prachtige schilderwerken gemaakt.

We wilden nog graag een drankje doen bij Club der Visionaere, iets wat ik op Pinterest had gezien en wat er fantastisch uit zag. Helaas had ik er wederom niet bij nagedacht dat dit alleen levendig is in de zomer. Toch een leuke avondwandeling gehad 😉

Reichstag

We hadden van te voren gereserveerd om in de avond de Reichstag te bezoeken maar deze was helaas vanwege de situatie gesloten. Wanneer je van plan bent de Reichstag te bezoeken, kan dit gratis maar moet je hiervoor wel reserveren. Dit kan hier!

Day 2

Bezoek aan Sachsenhausen

Aangezien we wisten dat het deze dag minder mooi weer zou zijn, ofwel ijskoude wind, besloten we om naar het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te gaan. Het bijgelegen station is ongeveer een uur reizen met het openbaar vervoer en vervolgens moet je nog 20 minuten met de bus. Ik had al eerder Auschwitz en Dachau bezocht, maar nog steeds blijft het een verschrikkelijke ervaring.

Nadat de twee koukleumen terug het openbaar vervoer ingedoken waren, hebben we een korte shopstop gehad in de winkels rondom Unter den Linden (Galeries Lafayette is prachtig!) zijn we afgereisd naar Berlin-Friedrichshain.

Ronddwalen in Berlin-Friedrichshain

Het regende pijpenstelen eenmaal toen we aankwamen in Friedrichshain. We wilden eerst eten bij Vegan restaurant Lia’s Kitchen maar toen we de opties zagen besloten we toch verder te kijken. Er zaten verschillende leuke restaurants in de straat en uiteindelijk zijn we gestopt bij Grindhouse Burgers.

Nadat we gegeten hadden hebben we nog even rondgedwaald in Friedrichshain waar ik tot mijn spijt geen foto’s heb gemaakt. Ik heb er vaker last van, wanneer ik me goed voel bij een bepaalde wijk die niet perse mooie bezienswaardigheden heeft dan leef ik helemaal in het moment en vergeet ik foto’s te maken. Daarbij was het al donker dus zou er weinig te zien zijn op deze foto’s. In deze wijk zitten verschillende leuke (vintage) winkels en gezellige restaurants dus het is zeker een bezoekje waard.

Day 3

De laatste dag hebben we wederom ontbijt gehaald bij Bäcker Wiedemann en zijn we vervolgens de Tiergarten ingegaan.

Tiergarten

De Tiergarten is het groene hart van Berlijn centraal gelegen tussen de Brandenburger Tor en station Zoologischer Garten. Dit grote park heeft veel mooie bijzondere plekjes en op veel plekken kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het park. Ook al waren de bomen in de winter redelijk kaal, is het nog steeds heel fijn om even uit het drukke centrum te ontsnappen.

Siegessäule

Midden in het park ligt een grote rotonde, waar we gevaarlijk over zijn gerend toen we er achter kwamen dat er verschillende tunnels onderdoor liepen, met in het midden de Siegessäule.

Café am Neuen See

Van mijn ouders had ik al gehoord dat er een heel leuk cafeetje verstopt zat in de Tiergarten. Na even zoeken hadden we het eindelijk gevonden: Café Am Neuen See. In de zomer kun je hier heerlijk aan het water zitten. We hadden geluk met het weer, waardoor we eventjes hebben kunnen genieten van het winterse zonnetje op het terras.

Ronddwalen in Berlin-Kreuzberg

Nadat we nog even van de zon hadden genoten op het terras, hebben we Berlin-Kreuzberg bezocht. Deze wijk staat ook bekend als ‘Little Istanbul’ vanwege het grote aantal immigranten. Hier hebben we een aantal Vintage winkels bezocht en zijn we even door de stad gelopen op naar het veelbelovende Viktoriapark.

Viktoriapark

Midden in de wijk Kreuzberg ligt het Viktoriapark. Op Pinterest had ik al verschillende afbeeldingen gezien van te mooie waterval die te zien was in dit park. Helaas had ik er niet bij nagedacht dat het winter was en er helemaal geen waterval stroomde. Gelukkig hebben we de klim niet voor niets gemaakt want bovenaan in het park heb je een mooi uitzicht over de stad.

Slot Charlottenburg

Tegen het vallen van de avond besloten we om onze metro tickets nog te gebruiken om af te reizen naar Berlin-Charlottenburg om Slot Charlottenburg van dichtbij te bewonderen. Dit 17e eeuws kasteel kan bezocht worden van 10:00 tot 18:00 voor €12,00 per persoon. Aangezien het avond was, besloten wij alleen een rondje te lopen door de kasteeltuinen.

Dineren bij Pinchos

Gelukkig hebben we de laatste avond in Berlijn fantastisch afgesloten, niet wetende dat het ons laatste restaurant bezoek was voor de aankomende maanden bij restaurant met circus thema Pinchos. Ik was dolenthousiast over de thematisering en het concept was geweldig. Zo geweldig dat ik er een blog over schreef. Update: Helaas zijn de deuren van Pinchos voorgoed gesloten gebleven sinds de lockdown en is het dus niet meer te bezoeken.

Conclusie

Ondanks de vervelende situatie hebben we toch veel van Berlijn kunnen ontdekken. Veel hotspots die ik van te voren had opgezocht zijn vooral levendig in het zomerseizoen waardoor verschillende plekken die we bezochten toch wel tegenvielen. Als ik nog ooit de mogelijkheid heb om terug te keren naar Berlijn zou ik dat heel graag doen maar dan zeker wel een bezoek plannen in de zomer.

Berlijn Aanraders

Het boek ‘Mijn Berlijn’ geschreven door Marjolein zit vol met handige insider tips van de stad. Ik heb Marjolein’s blog afgespeurd voordat ik vertrok richting de stad. Super veel unieke en waardevolle tips over plekjes die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Berlijn.


Ben jij ooit in Berlijn geweest?

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *