“Gaan we weer eens naar Monschau, pap? Dat lijkt me in de winter heel gezellig.” Eigenlijk gaan we nooit twee keer naar dezelfde plek, maar ik kon me vinden in het voorstel van mijn dochter. Dus zijn we met het gezin (inclusief hond) een midweekje naar Monschau gegaan, in een AirBnB. En ze had gelijk: het was gezellig. Vooral in de Braukeller, maar dat komt later.

Is Monschau voor oude mensen?

“Veel vergane glorie” en “ze lopen enorm achter met digitaal betalen”. Tijdens mijn voorbereidingen op de trip naar Monschau werden mijn verwachtingen omlaag bijgesteld (altijd goed), maar gelukkig bleek het allemaal mee te vallen. De gemiddelde leeftijd van de dagjesbezoeker is hoog, maar het stadje oogt niet versleten en ik kon overal met pin betalen. Achteraf was het dus toch niet nodig om honderden euro’s uit Nederland mee te nemen…

Wat ik persoonlijk heel plezierig vind aan Monschau is dat je na nog geen twee uur rijden midden in een echt vakantiegevoel terechtkomt. De omringende Eiffel is geen hooggebergte, maar voelt een stuk ruiger dan het Limburgse heuvelland. En de Duitse spraak en lekkernijen geven je natuurlijk nog meer het gevoel dat je Nederland echt hebt verlaten. En dan heb ik het nog niet over de prachtige Duitse vakwerkhuizen die Monschau dat klassieke witte uiterlijk geven. De kerstversieringen maakten het gevoel helemaal compleet.

Wandelen in en rond het dorp

Omdat Monschau omringd is door flinke heuvels kun je er natuurlijk prachtig wandelen, mits je geen rollator bij je hebt natuurlijk. Voor wandelingen gebruik ik zelf altijd de Komoot-app, de gratis versie geeft je best veel mogelijkheden om wandelroutes op te zoeken. De wandeling die wij deden (bijna 5 km) startte bij Parkhaus Burgau en ging daar meteen omhoog. Je krijgt prachtige uitzichten vanaf twee ‘toppen’ (Teufelsley en Engelsley) en komt (helaas wel na een stukje autoweg) uit bij een prachtig uitzicht over Monschau.

Het is schijnbaar (niet gedaan) net zo mooi om de wandeling aan de noordkant van Monschau te doen (start bij Busparkplatz Monschau) en een eindje naar het westen (auto nodig) kun je blijkbaar een mooi stukje langs de Ruhr wandelen (7km, start bij Monschau Reichenstein). Een wandeling door het dorpje is natuurlijk ook leuk, zeker in de avonduren, maar dat duurt niet zo lang. Tenzij je een rollator bij je hebt natuurlijk.

Hotels en AirBnB in Monschau

Monschau is erg toeristisch, daar moet je wel rekening mee houden als je besluit een paar dagen die kant op te gaan. Veel restaurants richten zich op de dagtoerist, en sluiten als het donker wordt. Dat dagtoerisme valt al op als je langs de vele parkeerplaatsen vlak buiten het dorp rijdt, vermoedelijk veel wandelaars die in het dorpje nog wat gaan eten of drinken.

Je kunt uit veel hotels kiezen, wij kozen zelf voor een AirBnB op een prachtige locatie in een oud wit pand tegen de rivier. Het geluid van het stromende water was niet storend, ook niet als je wilt gaan slapen (misschien helpt het zelfs). Zelf hadden we pech met een kapotte verwarming, maar verder hadden we het goed. Ons hondje mocht zelfs mee!

Restaurants in Monschau

Natuurlijk zijn er in Monschau ook veel restaurants, zij het dat er verschillende gesloten leken toen wij er waren (tussen kerst en nieuwjaar). Dat hebben we vaker in die periode gemerkt, het is de rustigste tijd voor de restauranthouder en dus de enige vakantiemogelijkheid. We hadden dus moeite met het vinden van een goed restaurant tijdens de avondspits, maar gelukkig was de ‘Braukeller’ twee keer onze redding.

Deze ‘Braukeller’ is de bierkelder van het Hotel Horchem midden in het dorp (trapje linksonder). Het restaurant van het hotel zat elke avond vol gereserveerde gasten, maar dat was geen probleem: in de kelder is het veel gezelliger. Bovendien maken ze gebruik van dezelfde keuken (let op: al vroeg dicht) en heb je dus ruime keuze uit goede maaltijden. En de hond was welkom, net als in de meeste restaurants in het dorp.

Bekijk hier ook 11 sfeervolle plaatsjes van de kerstmarkt in Dortmund

De Kerstmarkt?

Van de kerstmarkt in het dorp (ook populair bij Nederlandse dagtoeristen) hebben we het staartje nog meegepikt, na de kerst is de dichtstbijzijnde kerstmarkt in Luik. Luik is te weinig aantrekkelijk (hoofdattractie is een lange trap) om speciaal vanuit Nederland heen te rijden, maar als je er toch vlakbij bent best de moeite waard. Zeker voor de kerstmarkt, de oudste en grootste van België blijkbaar en zeker de moeite.

Al met al is Monschau dus echt een aanrader, in korte tijd zit je in een heel andere wereld waar het goed toeven is. Perfect voor een trip tussen Kerst en Nieuwjaar.

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *