Jarenlang was het mijn droom om te werken en wonen in New York en ik kan niet geloven dat ik nu al op een kwart van mijn tijd hier zit. Sinds oktober 2022 ben ik verhuisd naar New York om hier voor een jaar een traineeship te doen, en het is de beste keuze ooit. In deze blog deel ik hoe jij ook deze stap kunt zetten en je droom kunt vervullen!

Hoe kun je wonen en werken in New York als Nederlander?

Vooropgesteld: het is niet makkelijk. Het kost veel moeite, ook als je maar een korte tijd hier wil komen.

Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om hier voor een korte tijd te wonen, zo heb ik al verschillende Nederlanders ontmoet die hier studeren, stage lopen, Au Pair zijn, of hier voor maximaal drie maanden zijn met een ESTA Visa. Zelf was ik al afgestudeerd dus ben ik voor een traineeship gegaan.

@fabienvlems Aardig wat paniekaanvalletjes gehad voordat ik vertrok #verhuizennaarhetbuitenland #newyorkcitylife #movingabroad ♬ original sound – Eddie Pinero

Wat is een traineeship?

Volgens ChatGPT: Een traineeship is een programma dat is bedoeld om jonge professionals op te leiden en te ontwikkelen in hun vakgebied. Het kan een formele opleiding zijn die door een werkgever of een opleidingsinstelling wordt aangeboden, of het kan gewoon een periode van werken en leren zijn die door een werkgever wordt aangeboden. Traineeships kunnen zich richten op verschillende vakgebieden, zoals zaken, technologie, marketing, financieel management, enzovoort. Ze kunnen variëren in duur, van een paar maanden tot een paar jaar. Het doel van een traineeship is om jonge professionals te helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om succesvol te zijn in hun carrière.

Volgens mij: vrijwel hetzelfde als een stage, maar kun je doen nadat je bent afgestudeerd.

Lees hier ook over mijn eerste maand wonen in New York, wat niet alleen maar rozengeur en maneschijn was.

Hoe ben ik bij mijn traineeship terecht gekomen?

Ik heb het hele internet afgezocht naar alle mogelijkheden voor een traineeship en tot de conclusie gekomen dat het handigste was om in zee te gaan met een organisatie gespecialiseerd in deze programma’s genaamd StageUSA. Zij bieden verschillende programma’s aan naar allerlei steden over de hele wereld, maar volgens een van de werknemers die ik sprak was ‘Nederlandse meiden naar New York’ hun populairste programma.

Stage heeft mij door het hele programma geholpen. Er hangt een prijskaartje aan, maar dit was mijn grootste droom en ik had al jarenlang gespaard voor dit avontuur dus ik moest maar even door de zure appel heen bijten. Het is ook mogelijk om alles zelf uit te zoeken, maar dit zou ik je absoluut niet aanraden om deze drie redenen:

  1. Stage weet precies wat je moet doen en neemt ontzettend veel werk uit handen, en ik vond wat ik nu moest doen al veel werk..
  2. Stage heeft een netwerk van bedrijven die al ervaring hebben met trainees, zelf zoeken naar een traineeship is erg lastig, geloof me ik heb het geprobeerd.
  3. Je hebt een terugval basis. Gaat er iets fout met de organisatie? Dan regelt Stage een andere plek. Vragen over wat dan ook? Stage beantwoordt al je vragen zo lang als je programma loopt.

Mijn process met Stage

Ik ga niet in teveel details treden aangezien Stage je onwijs goed kan loodsen door alle processen, maar om even een iets duidelijker beeld te geven deel ik mijn ervaring. Zelf heb ik maanden van te voren Stage benaderd, aangeraden wordt 3-6, ik zat op 8 volgens mij. Er zat toen nog wel veel twijfel vanwege alle kosten maar uiteindelijk ben ik er toch voor gegaan. Als je alle eerste betalingen hebt gedaan begint het proces.

Solliciteren voor een traineeship: het proces van het solliciteren was goed geregeld. Stage stelt één voor één een positie aan je voor die overeenkomt met je studie en wat voor functie je zoekt. Het is wel belangrijk dat je soepel bent, een stage in de themed entertainment zat er voor mij helaas niet in. Als je interesse hebt in die functie, dan kun je daarvoor solliciteren. Dit gaat zo door tot je een passend bedrijf hebt gevonden. Ik heb zelf een sollicitatie gehad waarbij ik de functie niets vond, een bedrijf zelf afgewezen en een perfecte match gevonden.

Mijn traineeship & bedrijf: ik heb uiteindelijk een hele fijne eerste sollicitatie gehad met (nu) mijn baas die erg enthousiast was over Nederlandse stagiaires en wilde dat ik zo snel mogelijk kwam om mee te werken aan de events die ze organiseerden. Het bedrijf heet Influence Group en organiseert netwerk events voor verschillende branches door heel Amerika (ja ik mag door Amerika reizen!). Mijn training is in Marketing & Event operations, en onze office zit in een WeWork coworking dicht bij Wallstreet waar ik al een LinkedIn post over schreef:Visa en verhuizen: Je Visa is een redelijk lang proces: je moet een 90 minutenlang durend formulier invullen met vragen als ‘ben je van plan om in de prostitutie te gaan’ en ‘ben je hier om kinderen te smokkelen’, je moet een afspraak maken voor de Ambassade, en je moet door enorm veel papierwerk spitten. Gelukkig helpt Stage met alles en is het uiteindelijk allemaal goed geregeld.

Het vinden van een appartement: niet belangrijk, wel een enorm stressvol en spannend proces want dit lot ligt in je eigen handen. Gelukkig geeft Stage wel een aantal opties, ik deel je even mijn ervaring:

Lees hier over mijn ervaring (in het Engels) op de website van Stage!

Waar wonen in New York?

Er zijn talloze wijken om te wonen in New York, elk met hun eigen unieke sfeer en voor- en nadelen. Wanneer je perse in Manhattan wil wonen, stijgen de prijzen aanzienlijk. Er zijn wel redelijk wat opties die aangeboden worden uptown die betaalbaarder zijn. Maar gemiddeld zul je alsnog boven de $1000 per maand uit komen.

Wonen in New York als stagiair zonder budget is dus een behoorlijk dingetje. Je kunt wonen in een residentie zoals Webster Apartments, kunt op zoek naar een overpriced zolderkamertje in Facebook groepen, of als je meer budget hebt op zoek naar een studio. Er zijn ook verschillende organisaties die een soort ‘gulden middenweg’ aanbieden, daar ben ik nu gelukkig aangesloten.

Voordat je een beslissing maakt over waar je wilt wonen, is het belangrijk om te bedenken wat je belangrijk vindt: locatie of elke avond kunnen eten. Mijn advies? Ga in Brooklyn wonen.

Mijn appartement en woning organisatie

Zelf ben ik echt verliefd op Brooklyn. De eerste keer dat ik in New York was verbleven we in een Airbnb in Williamsburg, dus toen ik online een appartement daar zag was ik gelijk verkocht. En nu na drie maanden hier.. ik wil niets liever. Brooklyn heeft zoveel leuke plekken, cultuur, kunst, leven, authenticiteit. Brooklyn is veel meer een vibe en iets rustiger dan het hectische Manhattan. Daarbij vind ik de mensen ook cooler.

De woning organisatie waarbij ik mijn appartement huur is Aya Living. Zelf woon ik in een, voor New Yorkse begrippen, ruim appartement met twee badkamers en 5 huisgenoten, een wasmachine en droger in het appartement (big plus), en twee metrostations enorm dichtbij. Dit zijn allemaal dingen waar ik zeker rekening mee zou houden als je op zoek gaat naar een appartement.

Hoe duur is wonen in New York?

Het is verschrikkelijk. Even een snelle kostenberekening: ik krijg ongeveer $2.000 per maand. Ik betaal $1550 voor een appartement in Williamsburg dat ik deel met vijf huisgenoten, een maandelijkse metropas (die ik gelukkig nu vergoed krijg) is $127, koffie komt gemiddeld uit op $6/7 afhankelijk van waar je het haalt, je moet bijna overal 20% fooi geven en OVERAL komt nog eens tax bovenop. Maar ja, het is niet voor niets de duurste stad van de wereld.

Wonen in New York Ervaringen

Met liefde deel ik mijn ervaringen met jullie! Zelf schreef ik al een blog over mijn eerste maand in New York maar ik ben zeker van plan om meer te schrijven en delen. Je kunt me volgen op Instagram en TikTok om op de hoogte te blijven van mijn avonturen in New York. Heb je vragen? Dan mag je me altijd een berichtje of mailtje sturen!

Wil jij ook naar New York verhuizen? Ik zou het super leuk vinden om te connecten!

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *