Wat doe je als je een citytrip wil doen in combinatie met een attractiepark maar je hebt maar twee dagen? Juist dan ga je naar België. Brugge en Plopsaland, dat was het plan. Ik kwam er al snel achter dat alles in een dag zien in Brugge een onbegonnen zaak was, want wauw wat is dit een prachtige historische stad. Ik neem je graag mee met ons onwijs snelle tripje Brugge!

Aangezien we maar een weekendje vrij hadden en de tweede dag in het teken zou staan van meezingen met Kabouter Plop, was het vooral een race tegen de klok om zo veel mogelijk plekken die ik had opgeslagen in Brugge te zien. Wanneer je mij kent weet je dat ik over lijken ga als het gaat om in een dag zo veel mogelijk te ontdekken. Gegarandeerd dat je aan het einde van je dag terugkeert met blaren. Maar het is toch best aardig gelukt.

1 Rozenhoedkaai

Toen we vanuit de parkeergarage richting het centrum liepen, stuitten we direct op dit fantastische ansichtkaartje. Zoals Visit Brugge het zelf noemt ‘al eeuwenlang een Instagrammable hotspot’. Vroeger werden hier rozenkransen verkocht, nu is het een plek waar toeristen in en uit het rondvaartbootje stappen.

Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag - rozenhoedkaai

2 Groenerei

Ik sprong even een gaatje in de lucht toen we hier voorbij liepen. Het was nog niet eens officieel herfst maar hier hingen al meer herfstblaadjes dan in mijn dorp midden oktober. De Groenerei is sowieso enorm fotogeniek en wij hadden het geluk dat het er enorm rustig was toen wij er foto’s maakten. Er was alleen een mevrouw die niet al te vrolijk uit het linkerraampje keek.

Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag - Groenerei

Hier komt het toeristenbootje trouwens ook langs..

3 Het centrum van Brugge

Het centrum van Brugge kan natuurlijk niet gemist worden en ondanks dat het hoogseizoen grotendeels voorbij was, stond het in het centrum toch aardig vol met mensen. Wij hebben meerdere plekken rondom het centrum bezocht verspreid over de dag. Hier een aantal hoogtepuntjes.

Nu dat ik de foto hieronder beter bekijk valt het me pas op dat het een kant museum is, wat ik overigens niet online kan vinden. Ik vond de oude vrouw in het raampje midden in het centrum een klik waardig.

Kerstwinkels in Brugge

Als er iets is waardoor Brugge mijn hart een beetje sneller heeft laten kloppen, zijn het de vele kerstwinkels die eind augustus al geopend zijn. Het is bij een kerstwinkel bij mij vooral altijd ‘kijken kijken en niet kopen’, maar wat vind ik het heerlijk om die winkels binnen te gaan en te verlangen naar de decembermaanden.

Lunchen bij De Republiek

Voor de lunch had ik deze enorm leuke binnenplaats gevonden tijdens mijn grondige onderzoek naar leuke hotspots in Brugge. Je zit bij De Republiek heerlijk tussen het groen maar wel nog steeds midden in de historische stad. De lunchkaart was voor mij ietwat te exotisch, maar ik heb een heerlijke cheesecake gehad als lunch.

Basiliek van het heilige bloed

Een plek in het bijzonder die ik opgeslagen had op Google Maps was de Basiliek van het heilige bloed. Deze kleine basiliek staat vooral bekend om een flesje met een doek waarop het bloed van Christus zou zitten. Niet dat ik daar ook maar iets van gezien heb of in geloof, het is de krachtige storytelling die mij naar binnen lokte.

Chocolade winkels Brugge

Oh en als er iets is waar Brugge (blijkbaar) om bekend staat, is het de vele winkels die de ‘beste chocolade van de wereld’ verkopen. Dat hoef je natuurlijk niet twee keer te zeggen.

Op mijn Instagram deel ik ook veel over mijn reizen, met name in Stories. Ik heb een hoogtepunt over Brugge met meer tips & hotspots, leuk als je een kijkje neemt!

4 Bonifaciusbrug

Als je op deze sprookjesachtige brug staat en om je heen kijkt besef je pas hoe goed alles in Brugge bewaard is gebleven. De reden dat dit zo is, leerden wij later op de dag, is omdat Brugge in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad was maar voor een lange periode van de 15e tot de 19e eeuw in verval is geraakt waardoor het een arme verpauperde stad werd. Brugge is lang niet rijk genoeg geweest om oude gebouwen op te knappen en is ook gespaard gebleven tijdens de twee wereldoorlogen. Daar zijn vele toeristen die jaarlijks naar België komen onwijs blij mee.

Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag - brug
Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag

5 Begijnhof Brugge

Geen idee waarom, maar als er een Begijnhof is in een stad wil ik er altijd naartoe. Geen idee, iets feministisch of zo? Buiten de prachtige architectuur vind ik het iets bijzonders hebben. In dit begijnhof woonde namelijk voor een lange tijd geëmancipeerde vrouwen. En ook nu wonen er nog steeds alleenstaande Brugse vrouwen. Al is het vandaag de dag ook gewoon een immens populaire toeristische attractie.

Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag - begijnhof

Weer dat toeristenbootje.. misschien hadden we die gewoon moeten nemen in plaats van de hele stad te doorkruisen. Nee grapje ik vind het veel te leuk.

6 Kasteel Minnewater

Aan de overkant van het meer naast het Begijnhof vind je dit prachtige kasteel. Rondom het kasteel ligt ook het Minnewaterpark. Er is een sage die te maken heeft met het Minnewater zelf leerde ik toen ik op een zaterdagavond voor mijn plezier in de mythes en legendes van Brugge dook. In het kort:

Een meisje genaamd Minna moet van haar vader trouwen met een bruidegom die hij had uitgekozen. Maar Minna was smoorverliefd op een ander. Toen haar vader haar verplichtte om na de derde zonsopgang te trouwen, is Minna in paniek de bossen ingevlucht. Toen haar geliefde terugkwam van een lange reis is hij haar gaan zoeken. Maar het was al te laat. Minna stierf in zijn armen. De jongen besloot de plek waar ze overleed te eren door een graf voor haar te maken in de beek. Op de oever waar ze gevonden was plaatste hij een rotsblok met ‘MINNA-WATER’. Dit zou op dezelfde plaats zijn als waar nu de Poertoren staat. Vandaag de dag lopen er veel stellen over de Minnewaterbrug in de hoop eeuwige liefde te vinden.

Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag - Kasteel minnewater en de sage van Minna

Lees ook mijn blog over de leukste Instagram fotoplekken in Antwerpen

7 Donkere geschiedenis tour Brugge

Wij zijn onze dag geëindigd met een gratis avondtour door de donkere straten van Brugge. Tijdens deze tour ontdek je meer over de geschiedenis en oude legendes van Brugge en wordt vooral de donkere kant belicht. Brugge is nog mooier in het donker dus het is zeker een aanrader. Je loopt een route van ongeveer 1,5 uur met een gids en je eindigt de tour bij een hostel (met een gratis biertje).

Brugge: 7 leukste dingen om te doen op een dag - donkere avondtour door de stad

In de avond zijn we bij onze Airbnb in het centrum op bed geploft en vrijwel direct in slaap getuimeld, er stond namelijk een drukke dag voor de boeg: wij gingen naar Plopsaland!

Ik heb het enorm naar mijn zin gehad in Brugge en zou heel graag nog een keer terugkomen wanneer we meer tijd hebben om alles goed te kunnen ontdekken.

Heb jij Brugge al eens eerder bezocht?

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *