Midden tussen kastelen, riddergevechten en oorlog beleefden we drie dagen lang de geschiedenis van Frankrijk in het thema park Puy du Fou. Het park is nog niet zo bekend in Nederland en daarom neem ik je graag mee terug in de tijd en geef ik je tips om drie perfecte dagen te beleven.

Wat is Puy du Fou?

Puy du Fou is een historisch themapark gelegen Frankrijk. Gekeken naar de bezoekersaantallen, zijn ze na Disneyland Parijs het grootste park van Frankrijk. Het park is volledig gebaseerd op shows en walkthroughs die historische evenementen uit de geschiedenis van Frankrijk vertellen.

Waar ligt Puy du Fou?

Puy du Fou ligt in Les Epesses, een gebied in Frankrijk. Het park ligt dicht bij de grote Franse Steden Nantes en Angers en het is slechts 2,5 uur rijden vanaf Parijs. Daarnaast is er ook een Puy du Fou park wat onlangs geopend is in Spanje.

Prijzen & Boeken

Puy du Fou heeft een erg makkelijk boeksysteem waarbij je een groot gepersonaliseerd voordeelpakket kunt samenstellen. Voor twee dagen toegang tot Puy du Fou (de derde hebben we met ons Efteling abonnement kunnen doen), twee nachten in Hotel La Citadelle, twee dagen ontbijt, drie dagen avondeten en emotion passes voor twee dagen betaalden wij per persoon ongeveer €300. Helemaal niet duur naar mijn mening als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding.

Wil je maar een of twee dagen gaan zonder voordeelpakket? Koop dan de goedkoopste tickets voor maar €37 per dag voor volwassenen en €27 voor kinderen.

Puy du Fou en de Efteling

Waarschijnlijk heb je wel ooit eerder een show van Puy du Fou gezien. Ravelijn in de Efteling is namelijk ook mede gecreëerd door Puy du Fou. Nog steeds wordt de show opgevoerd door Franse acteurs afkomstig van Puy du Fou.

Vanaf hier zal ik uitgebreid onze avonturen beschrijven tijdens drie dagen in Puy du Fou. Onderaan het artikel vind je meer informatie over ons verblijf en andere belangrijke informatie. 

Puy du Fou Dag 1.

Vanuit onze Airbnb in Parijs reden we in een stuk door richting Les Epesses. Nadat we verschillende landweggetjes gepasseerd waren, kwamen we bij het verstopte pareltje Puy du Fou.

Inchecken

Tijdens ons verblijf sliepen we in dit prachtige middeleeuwse kasteel. In het rechtse torentje bij het onderste raam, daar sliepen we. In deze blog ga ik in detail in op ons verblijf in het hotel en waarom ik het iedereen zou aanraden.

Puy Du Fou park frankrijk - La Citadelle hotel

Na het inchecken zijn we direct het park ingegaan. We zijn door een speciale ingang voor verblijfsgasten het park binnengetreden. Voor de eerste dag hadden we niets voorbereid en besloten we te kijken wat er op ons pad kwam, dit is niet aan te raden als je maar een of twee dagen het park bezoekt.

Puy du Fou heeft een eigen gebruiksvriendelijke app waarop alle show tijden weergegeven worden samen met wat extra informatie. Meer over deze app lees je onderaan in het artikel.

Mousquetaire de Richelieu

We zijn gestart met de show ‘Mousquetaire de Richelieu‘. In dit 17e eeuwse theater kijk je naar een groot spektakel over de musketiers. Deze show staat volledig in het teken van degenduels, flamencodansen en paardrijkunsten. Het is een erg mooie spectaculaire show, maar in vergelijking met de andere shows was het geen favoriet van mij.

Tip: Aangezien we in Frankrijk zitten wordt alles natuurlijk in het Frans gesproken, gelukkig heeft de app hier een oplossing voor; De shows zijn namelijk ook in verschillende talen ingesproken. De podcasts zijn niet altijd makkelijk te verstaan aangezien het geluid van de shows vrij hard staat, maar zo kun je het verhaal van de show iets beter volgen. 

Le Dernier Panache

Na deze show moest ik met open mond even vijf minuten bijkomen. Wauw. ‘Le Dernier Panache‘ is veruit mijn meest favoriete show van het park. Deze show hebben we dan ook twee keer gezien. Het theater heeft dezelfde werking als het theater van Soldaat van Oranje; het publiek draait namelijk, om zo meerdere scènes te kunnen bewonderen.

Het verhaal, samen met de muziek, kostuums, decor en choreografie sprak mij enorm aan. De show gaat over een Franse marineofficier die vecht voor zijn vrijheid. Het liefst zou ik urenlang doorratelen over deze show, maar echt ga het zien. Aangezien de show binnen was, heb ik helaas geen foto’s kunnen maken maar online vind je foto’s en filmpjes van dit legendarische verhaal.

Tip: Voor de eerste twee dagen hadden we ’emotion passes’ gekocht, dit zijn een soort fastpasses voor maar een paar euro per dag extra waarmee je minder lang in de rij hoeft te staan. Meer over deze passen vind je onderaan in dit artikel.

Naast de verschillende shows zijn er ook vier walkthroughs in het park die je onderdompelen in verschillende historische verhalen. Deze walkthroughs duren ongeveer 20 minuten tot een half uur, afhangend van hoe snel je alles bekijkt.

Le Premier Royaume

Nadat ik door deze walkthrough ben gelopen, heb ik meteen de wikipedia pagina over Clovis geopend en heb ik deze hele pagina van begin tot eind gelezen zodat ik precies alle details van het verhaal dat verteld werd begreep.

Le Premier Royaume‘ neemt je mee naar de 5de eeuw waar het verhaal van koning Clovis verteld wordt. Er zijn een aantal indrukwekkende scenes waar je doorheen loopt, zoals op de foto hierbeneden waar je onder water loopt.

Le Mystère de La Pérouse

Toen ik door deze walkthrough liep, die zich vrijwel volledig afspeelde op een schip uit 1785, verloor ik zodanig mijn evenwicht dat ik een aantal keer bijna op de grond lag. De reden daarvoor was dat het dak van links naar rechts bewoog, net als in een echt schip.

In ‘Le Mystère de La Pérouse‘ word je meegenomen naar de ontdekkingsreizen van La Pérouse. Bij deze walkthrough is het mogelijk om de app te gebruiken om de vertaling van het verhaal in het Nederlands te horen. Helaas heb ik geen foto’s kunnen maken in deze walkthrough aangezien het er redelijk donker is.

Diner bij La Mijoterie Du Roy Henry

De dag hebben we afgesloten met een diner bij ‘La Mijoterie Du Roy Henry‘. Het is een buffetrestaurant met typisch Frans eten, niet veel wat ik lust dus. Gelukkig heb ik me vermaakt bij het toetjesbuffet. Leuk detail: alle medewerkers zijn gekleed naar de tijd waaruit het kasteel kwam. Goede storytelling dus.

In de avond zijn we nog wat gaan drinken bij een ander hotel van Puy du Fou genaamd La Villa Gallo-Romaine. Een aantal hotels hebben hun eigen restaurant en/of bar die voor iedereen toegankelijk zijn.

Tip: Zorg dat je van te voren een planning maakt voor in ieder geval de shows. Aangezien we de eerste dag niets gepland hadden, hebben we maar twee shows gedaan. De app heeft een duidelijk overzicht met alle showtijden. Daarnaast kun je op de app zelf een planning maken zodat je geen show hoeft te missen. 

Puy du Fou Dag 2

Nadat we heerlijk wakker werden in ons kasteel (wie kan dat nou zeggen) at ik nog even 25 kleine pannenkoekjes bij het ontbijt buffet van het Hotel en daarna vertrokken we, goed voorbereid, richting de eerste show van de dag.

Le Bal des Oiseaux Fantômes

De eerste show was meteen ook de show waar we het meest tegenop zagen. In de beschrijving stond ‘droom weg bij het fantastische luchtballet van 200 roofvogels‘. Laat dat nou niet onze favoriete hobby geweest zijn. Desondanks was het wel een indrukwekkende show met een mooi verhaal en geweldige muziek, de vogels hadden ze weg mogen laten 😉

Puy Du Fou park frankrijk - show

La Renaissance du Château

Na de show zijn we richting de derde walkthrough gelopen. ‘La Renaissance du Château‘ is het kasteel van Puy du Fou waar het allemaal mee begon. Je gaat op ontdekkingsreis in de tijd van de Renaissance en ontmoet alle bewoners van het kasteel. Erg interessant om zo te leren hoe ze vroeger leefden.

Helaas was er geen vertaling van deze walkthrough, de Fransen hebben ons dus aardig voor de gek gehouden af en toe. Echter, met een beetje Franse kennis, kun je wel uitvogelen wat ze willen vertellen.

Le Secret de la lance

Hierna zijn we naar de show gegaan die op nummer twee staat op mijn ‘favorietenlijstje’. Deze show blijft je verbazen met alle special effects en vechtscènes. Als je denkt dat het niet gekker kan doen ze er nog even een schepje bovenop. In deze show speelt Jeanne D’Arc een belangrijke rol, zeer leerzaam dus.

Les Amoureux de Verdun

De laatste walkthrough die we bezochten stond in het teken van de eerste wereldoorlog. De ervaring is erg aangrijpend en daarom was ik ook even stil toen ik buiten stapte. Het verhaal wat verteld werd begrepen we weinig van aangezien alles wederom in het Frans was en de app geen Nederlandse vertaling bood voor deze walkthrough.

Je waant je weg door de loopgraven in Verdun. Je loopt langs een ziekenboeg, slaapkamers en ten slotte zie je hoe kerstmis gevierd werd in deze barre tijd.

Les Chevaliers de la Table Ronde

Een show met een bekend verhaal; Koning Arthur en de Ronde Tafel. Deze show had veel leuke special effects en een goed verhaal. De achterkant van dit decor vormt het middeleeuwse dorp waar je doorheen kunt lopen.

Le Signe du Triomphe

Een van de meest indrukwekkende shows, niet perse vanwege de special effects, maar de kolossale arena bomvol bezoekers die tegen elkaar worden opgezet alsof ze echte Galliërs en Romeinen zijn. Wij deden dan ook vrolijk mee.

Tijdens deze show werken ze veel met dieren, zo komt er een stoet voorbij met ganzen en kamelen, doen ze paardenraces en worden de acteurs bedreigd door een aantal echte leeuwen. Erg indrukwekkend, en iets wat in Nederland absoluut niet zou kunnen. Wel onwijs leuk om zo mee te maken hoe gladiatorengevechten in die tijd verliepen.

Puy Du Fou park frankrijk - colloseum show

La Cité Médiévale

Naast de shows en walk-throughs, heeft Puy du Fou ook een aantal dorpen van vroeger waar je doorheen kunt lopen, winkels kunt bezoeken en eten kunt halen. La Cité Médiévale is een middeleeuws dorp waar je een bakker, pottenbakker, moestuin en een aantal andere ambachtslieden kunt aanschouwen.

Le Bourg 1900

Waarschijnlijk het meest fotogenieke dorp van heel Puy du Fou, waar ik geen foto van heb gemaakt. Bij Le Bourg 1900 heb je de grootste merchandise winkel van Puy du Fou, verschillende restaurants en nog twee kleine shows die we helaas niet hebben gezien. Bekijk de website van Puy du Fou voor een sfeerimpressie van dit kleurrijke plein!

Le Café de la Madelon

Naast het dorp uit 1900 ligt Le Café de la Madelon, een restaurant waar we die avond hebben genoten van een dinnershow.

Wanneer je reserveert voor het restaurant ontvang je een uitnodiging voor een bruiloft. Dit is dan ook het thema van de dinnershow. Voor €26,90- krijg je onbeperkt eten en drinken. Onder ‘gratis drinken’ verstaan ze water uit de kraan (wat in Frankrijk heel anders smaakt dan in Nederland) en rode wijn. Van het eten wat we voorgeschoteld kregen lustte ik ook niet zo veel. Al met al was het wel een leuke ervaring maar voor mij niet voor herhaling vatbaar. 

Puy Du Fou park frankrijk - restaurant dineren

Les Orgues de Feu

Onze dag eindigden we met het grote waterspektakel. Iedere avond wordt de dag beëindigd met deze symfonie met mooie muziek, mensen die over het water dansen en veel water en vuur. Al duurde de show wel redelijk lang en ben ik blij dat ze hem binnenkort aan gaan passen.

Puy Du Fou park frankrijk - eindshow

Puy du Fou Dag 3

Voor onze laatste dag waren er nog een aantal dingen die we niet gedaan hadden, maar deze dag stond vooral in het teken van onze favoriete shows nog een keer zien. De shows die we twee keer hebben gezien, en die dat ook zeker waard zijn: Le Dernier Panache, Le Secret de la Lance en Le Signe du Triomphe. Verder hebben we ook de walkthroughs nog een aantal keer herhaald.

Les Vikings

De show die als eerste op de planning stond was Les Vikings, waar ik wederom geen foto van heb aangezien we op dat moment een belangrijke mail kregen vanuit school. Wat er tijdens deze show gebeurde was onwerkelijk. Uit het water naar boven kwam een hele Vikingboot met mensen erop, een hele boot! Wil je zien hoe dit gebeurd? Check dan even mijn Instagram highlight van Puy du Fou.

Le Fort de l’An Mil

Een ander wat kleiner historisch dorp was het Vikingdorp, vlak naast de Vikingshow. Hier zijn we maar heel kort doorheen gelopen dus ik kan je niet vertellen wat hier allemaal te doen is.

Le Village XVIIIème

Het laatste oude dorp is Le Village XVIIIème, hier vind je verschillende ambachtelijke winkeltjes zoals een mandenmaker, een smederij en wederom restaurantjes. Een leuk detail is dat je overal binnen kunt spieken en mensen ook daadwerkelijk de ambacht uit ziet voeren.

Puy Du Fou park frankrijk

Le Grand Carillon

Een kleine show midden in het dorp is Le Grand Carillon. Tijdens deze show draait het vooral om de klokken die geluid worden maar er wordt ook volop gedanst. Erg leuk als je tijd over hebt, maar geen must.

Les Deux Couronnes

Het laatste avondmaal in Puy du Fou hadden we bij het hotelrestaurant van Le Camp du Drap d’Or. Dit restaurant kan door iedereen bezocht worden, maar het is wel handig als je van te voren even reserveert.

Voor €23,50 kun je hier onbeperkt eten. Het eten is wederom vooral traditioneel Frans, wat betekent dat ik dus weer eens niet veel lustte, maar het toetjesbuffet was een droom die uitkwam!

Dat was heel uitgebreid ons avontuur in Puy du Fou, ik heb een aantal fantastische dagen gehad en ik zou het iedereen aanraden. Ik ben heel eerlijk geweest over de minpunten tijdens onze vakantie, maar daardoor kan het alleen nog maar meevallen en zal je ervaring hoogstwaarschijnlijk een stuk beter zijn. Afsluitend deel ik nog wat praktische informatie en andere tips.

Meer informatie over Puy du Fou

Overnachten Puy du Fou

Wij verbleven in Hotel Citadelle, waar ik een volledige blog aan gewijd heb. Naast de verschillende hotels van Puy du Fou zelf, is het ook mogelijk om in een partnerhotel te verblijven. Alhoewel Puy du Fou in de middle of nowhere ligt, zul je hiervoor wel wat kilometers moeten afleggen. Ik raad dus aan om een van de hotels van Puy du Fou zelf te verblijven. Ze hebben niet voor niets vijf eigen hotels.

De prijzen variëren van €61 tot €75 per nacht, waar nog korting over kan komen wanneer je een voordeelpakket boekt. In Disneyland Parijs starten de hotelprijzen per nacht bij €100-.

Emotion Passes

Puy du Fou werkt ook met een soort ‘fastpass’ systeem waarbij je voordelen krijgt ten opzichte van andere bezoekers. Zo hoef je bijvoorbeeld niet een half uur van te voren in de rij te gaan staan om een stoel te bemachtigen, maar kun je vijf minuten voor aanvang binnenvallen en nog steeds de beste stoel bemachtigen.

Emotion passes zijn ongeveer €8,00 per dag en zijn erg snel uitverkocht. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat ze het zeker waard waren, aangezien onze derde dag alle privileges vervielen en we ineens een stuk minder konden doen en heel lang moesten wachten. Deze kun je boeken tijdens het boeken van je verblijf.

App

Zoals ik al een aantal keer eerder heb gezegd, heeft Puy du Fou haar eigen handige app met plattegrond, showtijden en de vertalingen van shows. De app is erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, ook voor Nederlanders. Het is dus zeker heel handig om deze app te downloaden. Tip: neem oortjes mee!

Locatie Puy du Fou

Puy du Fou is gelegen in Les Epesses in Frankrijk. De routebeschrijving per auto, trein en vliegtuig kun je vinden op de website.

La Cinéscénie

De show waar het allemaal mee begon, helaas hebben wij deze niet kunnen zien aangezien deze show alleen beperkt in het weekend gespeeld wordt. Daarnaast moet je extra bijbetalen om deze show met duizenden acteurs te bezoeken. Bekijk hier een sfeerimpressie van dit spektakel!

Wil jij zelf ook Puy du Fou bezoeken? Koop dan de goedkoopste tickets voor maar €37 per dag voor volwassenen en €27 voor kinderen.

Pin dit artikel voor later!

Puy du Fou: 3 perfecte dagen in historisch thema park in Frankrijk

Zou jij graag naar dit historische thema park gaan?

Dit artikel kan affiliate links bevatten

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *