Wist je dat de bekendste Schotse film vooral in Ierland is opgenomen? Braveheart won een Oscar voor de beste film, maar de prachtige achtergronden in de film waren amper Schots. Toen ik onlangs met mijn gezin een rondreis door Schotland maakte, bezochten we ook verschillende filmlocaties van Harry Potter, Outlander en andere films en series. Gelukkig zijn er nog veel andere films wel in Schotland opgenomen, hieronder zal ik de belangrijkste filmlocaties in Schotland bespreken. Al dan niet door ons bezocht.

Doune castle Outlander

Filmlocatie 1: Doune Castle

De eigenaar van Doune Castle (vlakbij Stirling) verdient graag een centje bij: zijn kasteel is onder andere gebruikt voor Game of Thrones (als het kasteel Winterfell), maar ook voor Outlander (als kasteel Leoch) en voor de oudjes onder ons: Monty Python and the Holy Grail (het kasteel dat door Fransen was overgenomen). Toen wij er waren bleek het kasteel helaas gesloten vanwege afbrokkelende stenen, maar ik las in de reviews dat het interieur toch niet indrukwekkend was. De omgeving is echter heel mooi, vooral omdat je achter het kasteel langs de rivier Teith terug naar het dorp kunt wandelen.

Voor de fans van Outlander: deze serie is natuurlijk op veel plekken in Schotland opgenomen, de website Visit Scotland heeft de filmlocaties van Outlander mooi in kaart gebracht (letterlijk). Mocht je Inverness willen bezoeken omdat de eerste aflevering zich daar afspeelt: die beelden zijn opgenomen in het dorpje Falkland (vlakbij Edinburgh). De openingcredits van Outlander beginnen met Glen Coe, onze volgende filmlocatie.

Glen Etive Skyfall

Filmlocatie 2: Glen Coe (en zijstraten)

De mooiste autorit van Schotland gaat door Glen Coe (een ‘glen’ is een glooiende vallei, meestal genoemd naar de rivier onderin), met links en rechts adembenemende bergen waar blijkbaar ook de hut van Hagrid (Harry Potter) tegenaan werd gebouwd. Omdat ik als chauffeur op de weg moest letten (druk, maar ook links rijden natuurlijk) draaide ik af naar een rustige zijweg door Glen Etive, waar een beroemde scene uit de James Bond film Skyfall is opgenomen (James met zijn baas op weg naar Schotland). Het nadeel van deze rustige weg was echter dat deze erg smal is, gelukkig kon ik de auto hier wel langs de weg parkeren.

Een andere beroemde ‘zijstraat’ van Glen Coe is Glen Nevis, naast de hoogste berg van Engeland (Ben Nevis). Hier kun je als toerist zelfs een parkeerplaats gebruiken die ooit is aangelegd voor de filmploeg van Braveheart (jawel, ze hebben ook in Schotland scenes opgenomen). Maar ook de waterval-scenes in de Harry Potter films (bijvoorbeeld als achtergrond bij zwerkbalwedstrijden) zijn blijkbaar opgenomen in Glen Nevis.

De website IMBD weet me te vertellen dat er 31 films en series (deels) zijn opgenomen in Glen Coe, waaronder de laatste James Bond No Time to Die. Een achtervolgingsscene uit deze film, zogenaamd in Noorwegen, is zelfs op een stuk of 10 verschillende Schotse locaties opgenomen.

Filmlocatie 3: Rannoch Moor

Als je na het prachtige Glen Coe verder naar het zuiden rijdt, kom je opnieuw in een prachtig natuurgebied: Rannoch Moor. Ik heb gekeken naar manieren om door dit ‘moor’ te wandelen, maar zoals de naam al zegt is het een moeras en kun je er zelfs met wandelschoenen amper terecht. Pas na mijn reis hoorde ik dat er een bekende scene uit Trainspotting is opgenomen, als de hoofdrolspelers besluiten een dagje Glasgow te verlaten en erop uit te gaan. Ze komen uit op het verlaten treinstation van Corrour, midden in het moeras.

In de film Harry Potter and the Halfblood Prince gaat de trein naar Zweinstein ook door Rannoch Moor.

Hopetoun house outlander

Filmlocatie 4: Hopetoun House

Toen we vanuit Edinburgh naar de Highlands reden, besloten we dat via Hopetoun House te doen. We zijn zelf een grote fan van grote landgoederen, en deze was wel heel bijzonder omdat de (enorme) tuin aan de Noordzee grenst. Hopetoun House is de locatie waar verschillende scenes van Outlander zijn opgenomen, de achterkant deed zelfs dienst als de straatjes van Parijs. Blijkbaar moesten sommige delen van het ‘house’ digitaal worden gewist omdat het te groot was…

Glenfinnan Potter

Filmlocatie 5: Glenfinnan Viaduct

Voor de fans van Harry Potter een must see (alhoewel het niet echt op een doorgaande route ligt): het Glenfinnan-viaduct waarover de ‘trein naar Zweinstein’ in de films gaat. Het Loch Shiel, dat naast het viaduct ligt, wordt in de films ook vaak gebruikt als achtergrond. Nergens in de boeken staat dat Zweinstein in Schotland staat, maar de schrijfster van de boeken heeft het zich wel altijd zo ingebeeld blijkbaar. Verderop leg ik uit hoe dat komt.

Voor de bezoekers van het viaduct: Er is nu een flinke parkeerplaats, blijkbaar kwam er vroeger geen hond op af. Let er bij het parkeren op (zoals bij veel hotspots in Schotland) dat je ongeveer 3 pond parkeergeld moet betalen, en dat Nederlandse betaalpassen er meestal niet werken. Vanaf de parkeerplaats zie je niet veel, je moet zo’n 20 minuten lopen voor de eerste mooie fotoplek. Als je het viaduct van boven wilt fotograferen (2 keer per dag komt er een stoomtrein langs) moet je nog een stukje klimmen.

Als je iets verder doorrijdt kom je trouwens uit bij het eiland waar Perkamentus/Dumbledore in de film Harry Potter and the Half Blood Prince begraven is.

Filmlocatie 6: Eilean Donan Castle

Toen we van de Highlands terug naar de boot naar IJmuiden reden, stopten we natuurlijk ook bij Eilean Donan Castle. Los van het gebruik in films is het een prachtig kasteel, mooi gelegen in Loch (meer) Duich. De bekendste film die er is opgenomen is de klassieker Highlander, die net als Outlander springt tussen heden en (Schots) verleden. Daarnaast zijn er scenes uit de film The World is Not Enough opgenomen. Weer James Bond, maar ja die man is ook in Schotland geboren.

Filmlocatie 7: Isle of Skye

Volgens velen het mooiste eiland van Europa (en dat bleek ook wel) is het eiland Skye . Behalve natuurlijk voor Schotse klassiekers als MacBeth, is het uniek gevormde eiland schijnbaar populair voor het opnemen van science fiction films als Prometheus en Transformers. Maar ook fantasyfilm Stardust, één van mijn lievelingsfilms, blijkt voor een groot deel op het eiland Skye te zijn gefilmd.

Filmlocatie 8: Edinburgh

Gezien de schoonheid van de stad zou je verwachten dat er veel films in Edinburgh zijn opgenomen, maar dat blijkt mee te vallen. Behalve de puur Schotse films zijn er scenes opgenomen uit Avengers: Infinity War en Fast&Furious 9. Een belangrijke reden dat de film The Da Vinci Code deels in Edinburgh is opgenomen, is de nabijheid van Rosslyn Chapel, dat aan het eind van de film (en het boek) een cruciale rol speelt.

Toen we in Edinburgh een ‘dark tour’ over onder andere Greyfriar’s Kirkyard kregen, ontdekten we echter dat Edinburgh voor fans van Harry Potter om een andere reden een bedevaartsoort is. J.K. Rowling schreef de boeken namelijk grotendeels in pubs vlakbij die begraafplaats en liet zich voor de namen van haar karakters inspireren door de namen van mensen die er liggen, zoals Tom Riddle en McGonagall.

Filmlocatie 9: Culross

In dit schattige dorpje zijn verschillende films opgenomen (natuurlijk ook Outlander, als het verzonnen dorpje Crainsmuir), maar tot mijn verbazing ook de eerste film van Captain America, als Noorwegen in de 2e Wereldoorlog. Los hiervan is het een schattig dorpje waar je zeker een thee met scone moet nemen als je in de buurt bent.

Alnwick Potter

Filmlocatie 10: Alnwick Castle

Officieel geen Schotland, maar je rijdt er wel langs als je naar de boot naar IJmuiden gaat: Alnwick Castle. In dit kasteel zijn onder andere de buitenscenes van kasteel Zweinstein voor de films van Harry Potter opgenomen, bijvoorbeeld over de zwerkbaltrainingen. Daarnaast zijn er veel andere films en series opgenomen, waaronder Downton Abbey. De eigenaren verlaten het kasteel blijkbaar enkele maanden per jaar, om toeristen en filmploegen toe te laten. En daarmee betalen ze weer hun vakantiehuis, slimme zet.

Conclusie

Al met al zou je kunnen zeggen dat Schotland vooral als achtergrond wordt gebruikt voor superheldenfilms (blijkbaar ook The Batman, The Flash en Dark Knight Rises) en science fiction, maar vooral fantasyfilms als die van Harry Potter. Plus James Bond natuurlijk, met Schotland als geboortegrond.

De oplettende filmfreak is opgevallen dat ik de films over Engels/Schotse historische figuren heb overgeslagen, zoals die over Rob Roy, Elizabeth I en William Wallace (Braveheart) Het aantal Schotse locaties in die films is (natuurlijk) enorm groot, liefhebbers kunnen via de links op hun namen hierboven bij de lijsten met filmlocaties komen.

Als je op de link van Braveheart klikt zul je zelf ook zien dat de meeste buitenscenes van deze film in Ierland zijn opgenomen, zoals in het begin gezegd. Volgens Mel Gibson was Schotland ‘not people-friendly and not horse-friendly’, maar blijkbaar had de Ierse cultuurminister Michael Higgins alles uit de kast getrokken om de film naar Ierland te halen. De kijker ziet het verschil niet, de landen lijken natuurlijk erg veel op elkaar. Niet alleen van uiterlijk, wat weinig mensen weten is dat de Schotten oorspronkelijk uit Ierland kwamen. Dus Mel zat er niet heel ver naast in zijn beslissing.

Een handige bron voor dit blog was de uitgebreide filmsite IMDB.com, waarop van elke film die ooit is (of wordt) gemaakt een profiel te zien is. Bijna onderaan deze profielen staat een categorie ‘Filmlocaties’ waar je kunt zien op welke plekken in de wereld de film is opgenomen, vaak zelfs met de betreffende scenes erbij vermeld. Als je klikt op een locatie, zie je zelfs welke andere films en series daar zijn opgenomen. IMDB heeft ook een mooi overzicht gemaakt van alle 6.786 films die (deels) in Schotland zijn opgenomen.

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *