“Je had het laatst over een leuke Bed&Breakfast, Edwin, heb je daar nog het adres van?” Ik krijg deze vraag regelmatig, mede omdat ik regelmatig enthousiast over AirBnB praat. Maar uit de vraagstelling kan ik ook afleiden dat ze me niet goed hebben begrepen: een AirBnB is iets anders dan een Bed&Breakfast, bij een AirBnB krijg je meestal niet eens ‘breakfast’… Hieronder leg ik uit wat AirBnB is, hoe het werkt en waarom ik er zo enthousiast over ben (na er al 55 te hebben geboekt). Maar ik vertel ook over een belangrijke misvatting over AirBnB.

Wat is AirBnB?

AirBnB is een platform waarop je ruimte bij een particulier kunt huren, bijvoorbeeld een tuinhuisje of een zolder, vaak tegen een schappelijk tarief. Je kunt er zelf ook een ruimte op plaatsen, op die manier wordt je vakantie nog goedkoper. Of ja: zo begon het ooit, tegenwoordig zetten ook bedrijven er hotelkamers e.d. op. Jammer genoeg, want daardoor verliest het wel iets van het authentieke karakter. Daarover later meer.

AirBnB begon in 2007, toen de oprichters moeite hadden om de huur van hun gezamenlijke appartement in San Francisco te betalen. In een periode dat er een tekort aan hotelkamers in de stad was vanwege een grote designconferentie, besloten ze drie luchtbedden op te blazen en hun appartement zo om te bouwen in een ‘Airbed & Breakfast’ (vandaar de naam inderdaad). De drie eerste gasten ‘arrived as strangers, but left as friends’. De rest is geschiedenis, inmiddels staan er miljoenen ‘hosts’ op hun platform.

Die laatste quote herken ik wel. Ik hou geen vriendschappen over aan een weekendje in iemands AirBnB, maar het is allemaal veel authentieker dan een hotelkamer of zelfs een bed&breakfast. Toen ik onlangs met een collega naar een beurs in Japan ging, mocht ik van hem ook een nacht in een AirBnB boeken. Het contrast kon niet groter zijn: de door hem geboekte hotelkamers waren piepklein, duur en het hotelpersoneel was ongeïnteresseerd. Onze (goedkopere) AirBnB was een huis dat door de moeder van de eigenaar als traditioneel Japans huis was ingericht, dus met ‘tatami’ matten op de grond en grote schuifdeuren naar een Japanse tuin. De eigenaar was muzikant en speelde voor ons op zijn Japanse snaarinstrument, in welk hotel kun je dat meemaken?

Hoe werkt AirBnB?

Ik wil de uitleg van de ‘werking’ van AirBnB graag beginnen met het rechtzetten van een misverstand. Veel mensen denken namelijk dat je altijd je WC en douche moet delen met vreemden, en misschien zelfs je slaapkamer. Het duurde even voordat ik zelf ook doorhad dat je dit gewoon in kunt stellen: tijdens het boeken kun je via de knop ‘filters’ de mogelijkheid ‘Gehele woning’ aanvinken, waarna je geen vreemde mensen tegenkomt. Overigens wil dat niet zeggen dat je ook echt een vrijstaande woning boekt, het kan bijvoorbeeld ook een mooi ingerichte zolder boven een stal van een boerderij zijn (wat wij in Engeland een keer hadden, zie foto hieronder). Mocht je andere mensen in je badkamer geen probleem vinden: het is natuurlijk veel goedkoper.

AirBnB Engeland

Eigenlijk is het boeken van een AirBnB veel makkelijker dan andere logies: zodra je de basisfiltering door bent (locatie, periode, aantal mensen) kun je namelijk het beste de locatie bovenaan de lijst kiezen. Of in elk geval goed bestuderen, zeker de reviews. Je zult namelijk de neiging hebben om op de foto’s en beschrijvingen je eigen (voor)oordeel te baseren, maar bovenaan de lijst staan nou eenmaal de plekjes die door (vele) anderen goed beoordeeld zijn. Tegenwoordig vaar ik hier blind op, en daar heb ik nooit spijt van. In foto’s en beschrijvingen vang je nu eenmaal niet de authenticiteit, sfeer en netheid van een locatie.

Het kiezen van een AirBnB: filteren

Als je naar de homepage van AirBnB gaat moet je je (rechtsboven) natuurlijk eerst aanmelden voor een account (of inloggen als je nog niet bent ingelogd). Het basisfilter staat al direct zo breed mogelijk: overal en altijd. Natuurlijk heb je een idee van een locatie en een periode, dus die kun je al invullen. Bij beide is veel flexibiliteit:

 • Wat betreft ‘Locatie’ mag je binnen een land ook kiezen voor een bepaalde regio of binnen een stad voor een wijk;
 • Wat betreft ‘Periode’ geef je een in- en uitcheck-datum op, maar daarbij mag je schuiven:
  • Je mag plusminus 1, 2, 3 of 7 dagen aangeven voor deze periode, je krijgt dan veel meer keus;
  • Je mag met de tab ‘flexibele datums’ ook heel globaal een voorkeursmaand aangeven en ook of je een weekend, week of hele maand wilt gaan.

Het derde basisfilter is natuurlijk het aantal gasten: volwassenen, kinderen, babies en zelfs huisdieren (let op: de meeste AirBnB’s laten geen huisdieren toe). Wat ik heel plezierig vind aan AirBnB is dat het aantal gasten natuurlijk wel bepaalt welke ruimtes je krijgt voorgeschoteld, maar dat je 1) betaalt per ruimte en niet per gast en 2) de hosts meestal heel flexibel zijn met wijzigingen in het aantal gasten. Je hoeft je dus niet druk te maken over die (schoon)zoon die nog niet zeker is over zijn aanwezigheid.

Zodra je de basisfiltering door bent kun je gaan selecteren, maar er zijn via het filter-knopje aan de rechterkant nog wat verfijningen mogelijk. Je kunt namelijk nog verder filteren op prijs (ook minimum), gehele of gedeelde woning, aantal slaapkamers en bedden, woningtypes, voorzieningen (b.v. keuken), toegankelijkheid, taal etc.

Het kiezen van een AirBnB: selecteren

Na de filtering krijg je een lijst voorgeschoteld, met op de laptop daarnaast de kaart van de regio. Zoals gezegd komen de bovenste locaties meestal het best in de buurt van wat je zoekt, meestal ook voor een schappelijke prijs. Kijk vooral naar de ‘Superhosts’, met erg hoge waarderingen. Vaak is het toevallig dat ze beschikbaar zijn, dus grijp je kans.

Zodra je klikt op een ‘advertentie’ (zo heet dat, mocht je later naar deze pagina zoeken) van een locatie krijg je de volgende informatie:

 • Foto’s, erg belangrijk natuurlijk (maar staar je er niet blind op);
 • De gemiddelde recensie op een schaal van 1 tot 5, met een link naar alle recensies (heel waardevol!). AirBnB steekt veel moeite in het motiveren van gasten om een recensie in te vullen, maar ook andersom: de gast wordt ook door de host gewaardeerd! Let er dus op dat je je netjes gedraagt, of beter nog: vertel je pubers dat ze zich moeten gedragen in een AirBnB die op hun naam is geboekt. Het kan immers nog lang tegen ze worden gebruikt…
 • De host, altijd interessant om te lezen wie de ruimte verhuurt;
 • Informatie over het slapen: aantal gasten, slaapkamers en bedden (en hoe ze zijn ingedeeld);
 • Beschrijving: kan waardevolle informatie bevatten (b.v. over verdiepingen en trappen);
 • Voorzieningen: ook waardevol (bijvoorbeeld over parkeren), zeker de ontbrekende voorzieningen onderaan moet je even goed bekijken;
 • Globale locatie (adres krijg je na reservering);
 • Recensies en host, maar dan in detail;
 • Beschikbaarheid (welke periode);
 • Huisregels, over aankomst en vertrek bijvoorbeeld (meestal na 15.00 inchecken en voor 10.00 uitchecken);
 • COVID-regels;
 • Annulering: soms helemaal gratis tot een dag voor je reservering. Als er dus zaken spelen (zoals een aankomende geboorte in de familie) kan dit een erg waardevolle optie zijn.

Als hetgeen je ziet je aanspreekt, kun je ervoor kiezen om te reserveren. Let op: in de meeste gevallen moet de host je aanvraag nog goedkeuren (je kunt filteren op ‘Direct reserveren’ als je hier geen trek in hebt), maar dat doen ze binnen een dag.

De trip

Tijdens de eerste contacten met de host stel ik ze altijd gerust: we komen met een groep rustige mensen. Hun grootste angst is immers overlast, zowel voor henzelf als voor de buren. Het is altijd waardevol om wat over jezelf en je verblijf te vertellen, vaak helpen ze je op zijn minst met toeristische informatie.

Op de dag van het bezoek is het slim (soms dringend gewenst) om te laten weten hoe laat je ongeveer aankomt. Steeds vaker kun je met een sleutelkastje jezelf binnenlaten (ook daarop kun je filteren), dan nog kan het zijn dat de host je wil ontmoeten en verwelkomen. Het is altijd leuk om ‘locals’ te ontmoeten, dus die kans zou ik niet laten schieten.

Vaak heb je na aankomst verschillende vragen, meestal omdat je iets niet kunt vinden. Ik begin mijn ‘vragenlijst’ meestal met een compliment over de woning, je vragen kunnen immers overkomen als kritiek. Zeker de Superhosts zijn vaak perfectionisten, dat merk je in de aankleding, inrichting en netheid; geef ze daar ook complimenten over. Een vraag die ik altijd (tegenwoordig al meteen) stel is of je het water uit de kraan kunt drinken. Dat kan je immers een hoop kosten (fleswater) en gedoe (water voor het eten koken) besparen.

Als je tijdens je verblijf buren tegenkomt, kun je het beste vriendelijk lachen en niets zeggen. Hosts zijn natuurlijk als de dood voor boze buren, maar soms is het ook niet bekend bij de buren dat er een AirBnB in hun flat zit. Als je tegen de buren gaat praten, vallen ze door de mand. Alhoewel het gesjouw met koffers natuurlijk al verdacht is…

Ook bij het vertrek geef ik altijd aan dat we het goed hebben gehad, daar is de host vaak onzeker over. Ze zijn natuurlijk als de dood dat je een negatieve review geeft, maar dat heb ik ook nog nooit gedaan.

AirBnB: de voordelen en nadelen

Ik heb geen aandelen van AirBnB (en krijg ook geen affiliate-geld voor mijn links in deze blog), maar ik zie zelf vooral voordelen:

 • Laten we beginnen met een argument dat voor sommige mensen het meest belangrijk is: het is goedkoper dan een hotel. Ik heb regelmatig mijn locatie gecheckt op Booking.com voor de kosten van een hotelkamer in de buurt, maar daar betaalde je vaak een prijs per persoon die je bij AirBnB voor een hele ruimte betaalt.
 • Wat me persoonlijk het meest aanspreekt: de authenticiteit. Zie het voorbeeld hierboven over Japan, maar ik heb ook meegemaakt dat een host ons per se wilde zien (ze stond in de file toen we aankwamen, de buurman liet ons binnen) omdat ze ons wilde knuffelen (“Ik ben een echte knuffelaar”). Ik denk niet dat trainingen voor hotelmedewerkers dit meenemen.
 • Het ‘onderdompelen’: hotelkamers zijn vaak ‘universeel’, in een AirBnB zit je (meestal) in een echt huis in een echte straat tussen de echte mensen.
 • AirBnB’s zijn meestal ‘gezinsvriendelijker’ dan hotels, waar de meeste kamers voor maximaal 2 personen zijn. Een groot deel van de AirBnB’s zijn daarnaast geschikt voor huisdieren, dat kun je van de meeste hotels niet zeggen.
 • Unieke locaties: we sliepen onlangs in een kasteel in Schotland (voor een AirBnB-prijs), maar we sliepen ook in een 17e-eeuwse Duitse textielfabriek waar de dorpsrivier door onze tuin liep. Of in Friesland in een tuinhuisje met uitzicht op een natuurgebied. Eigenlijk was de locatie nooit standaard, een rijtjeshuis in een woonwijk bijvoorbeeld.
 • De verhalen: sommige hosts kunnen de prachtigste verhalen over je locatie vertellen. In Salzburg hingen we een paar uur aan de lippen van onze hoogbejaarde host, die bij de opnames van The Sound of Music in die stad het hotel bestierde waar de acteurs sliepen.
 • De boeken: in de meeste AirBnB’s staan boeken, soms kasten vol. Kan handig zijn als ze over je vakantie-adres gaan, maar het kunnen ook klassiekers zijn die je altijd al wilde lezen. Of zoals ik in Mechelen meemaakte: een kast vol stripboeken!
 • Hosts zijn meestal enorm aardig en flexibel. Vanwege COVID moesten we onze boekingen in Schotland twee keer verschuiven, dat was geen enkel probleem “Wij moesten onze vakanties ook verschuiven, dus we begrijpen het helemaal.” Dat was in de tijd dat veel hotelgasten aan het worstelen waren met de kleine lettertjes van hun aanbieders.
 • Sommige mensen zetten AirBnB’s blijkbaar ook in als langdurig verblijf, bijvoorbeeld om zakelijke redenen. Maar ook bedrijven huren locaties om bijvoorbeeld het standpersoneel tijdens een beurs te huisvesten.
 • AirBnB is zelf ‘goed bezig’. Als je tijdens COVID contact zocht met Booking.com over je hotelreservering, werd je blijkbaar behoorlijk van het kastje naar de muur gestuurd. AirBnB had alle begrip en deed nergens moeilijk over (ik begreep van hosts ook richting hen). Natuurlijk is het een bedrijf (en zijn ze in Nederland wel eens aangeklaagd via een verouderde Nederlandse wet), maar tot nu toe zijn ze nooit echt ‘slecht’ geweest. Dat is uniek voor een online platform.

Tja. En is er dan een nadeel van AirBnB? Hosts kunnen soms zelf ook annuleren, dat doet een hotel niet. Natuurlijk krijg je dan netjes je geld terug, en binnen een half uur heb je wel een alternatief gevonden. Verder kan ik niet veel nadelen noemen, behalve misschien dat je kamer niet dagelijks verschoond wordt.

Het is heel anders op vakantie gaan bij AirBnB: je bent geen klant van een leverancier, je hebt een menselijke relatie waarbij wat geld heen en weer gaat. Niet veel geld, en voor mijn gevoel krijg je er heel veel waarde voor terug. Ik wil niks anders meer.

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *