Tijdens onze trip naar Rome hebben we met Airbnb voor slechts €10,00 per persoon per nacht overnacht. Lees in dit artikel alles over ons verblijf. Onderaan dit artikel vind je nog een afweging van voordelen en nadelen van een appartement buiten de stad.

Wat is Airbnb?

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met Airbnb, het is een heel makkelijk platform voor bed & breakfasts over de hele wereld. Je zoekt de stad waar je wilt verblijven en Airbnb geeft je de meest voordelige appartementen in de binnenstad of net buiten de stad. Je kunt selecteren op verschillende aspecten zoals of je alleen een appartement wilt, een appartement met gedeelde ruimtes of zelfs enkel een bed.

Als je goed zoekt ben je een stuk voordeliger uit dan wanneer je verblijft in een hotel, daarnaast is het leuk omdat je in een huis van mensen woont wat het extra persoonlijk en uniek maakt.

Onze Airbnb in Rome

Het Airbnb appartement waar wij verbleven lag redelijk ver weg uit de stad. Waarom? 1 omdat ik het onwijs leuk vind om buiten het centrum te verblijven omdat je daar echt tussen de locals zit wat betekent dat er betere restaurants zijn, 2 omdat het een stuk goedkoper is. Een paar alinea’s verder lees je onze ervaring met het openbaar vervoer.

Klik hier om het appartement te bekijken op Airbnb!

Het appartement was erg makkelijk te vinden, helaas hadden we even wat moeite met inchecken aangezien onze host zelf niet aanwezig kon zijn om ons binnen te laten. Uiteindelijk heeft een oudere Italiaanse vrouw ons ingecheckt in het Italiaans. Knikken en lachen dus. Gelukkig sprak alles voor zich en had onze host al van alles toegelicht.

Wanneer je de deur opent stap je binnen in deze vrolijke kamer wat geldt als woon en eetkamer. Er staan verschillende tafeltjes opgediend en er staan wat houdbare producten voor het ontbijt.

Dan onze kamer, twee redelijk kleine bedden genoeg kasten om je spullen in op te bergen (al gooi ik alles liever op de grond naast mijn koffer).

Een prima kamer toch voor €10,00 per nacht? Het ontbijt was een beetje kant-en-klaar maar we mogen niet klagen! Ze hadden genoeg stopcontacten maar de wifi was niet geweldig maar dat was voor ons ook geen probleem aangezien we beide 4G hebben.

Naast onze kamer, sliepen er ook nog twee Amerikaanse jongens op een kamer naast ons. Dit is ook een van de dingen die ik leuk vind aan Airbnb, je maakt heel makkelijk nieuwe contacten waarmee je dan ook samen dingen kunt doen, zoals ijsjes eten.

Er was een aparte jongens en meiden badkamer, wat wij wel erg fijn vonden. De badkamer was erg netjes, daarnaast stonden er shampoo en andere verzorgingsproducten die we mochten gebruiken. Super chill aangezien ik altijd make-up remover vergeet.

Ten slotte nog de keuken, deze was ook van alle gemakken voorzien. Er stond een koffiezetapparaat, een tosti ijzer en verder was de koelkast ook nog gevuld met wat eten en drinken.

Onze host was erg enthousiast en heeft het appartement zo vrolijk mogelijk proberen te maken met onder andere een positivity wall, een boekenruil hoek en een ruilmandje met eten. Toch veel leuker dan zo’n saaie hotelmuur?

Wanneer je de deur van het appartementencomplex uitloopt en naar rechts kijkt, zie je deze grote steen die de naam ‘Devil’s Chair’ draagt.

Openbaar vervoer

De precieze straat kan ik niet weggeven, maar het dichtstbijzijnde metro station was Libia op 10 minuten lopen. De metro deed er zo’n 15 minuten over om bij het metro station van het Colosseum te komen. Wij hebben enkel met de metro gereden, wat ik ook iedereen aan zou raden. Een keer inchecken kost je €1,50 per persoon en daarmee mag je dan 100 minuten reizen. Let wel op, je kunt dus slechts 1 keer je ticket gebruiken.

Een dagkaart is €6,00, een kaart voor drie dagen is €16,50 en een weekkaart is €24,00. Als het goed is gelden deze kaarten voor al het openbaar vervoer binnen de stad. Wij hebben zelf elke keer kaartjes voor €1,50 gekocht aangezien we toch maar een keer op en neer hoefden. (Dit is dus maar €3 per persoon voor een dag).

We hadden wel het ongeluk dat de eerste dag er iemand voor de metro was gesprongen en de tweede dag het openbaar vervoer staakte. De eerste dag zijn we zelf aan de wandel gegaan en zijn we twee metro stations verder ingestapt. De tweede dag zijn we met de taxi naar Vaticaanstad gegaan en hadden we in de avond het geluk dat het openbaar vervoer toch reed tussen 17:00 en 20:00.

Restaurant Dar Nasone

Op aanraden van onze host zijn we naar het restaurant Dar Nasone gegaan, wat in de straat tegenover ons appartement lag. We wisten dat Italianen pas laat eten, maar dat zelfs de restaurants pas openen rond 20:00 uur was even moeilijk.

Het restaurant was vrijwel helemaal gereserveerd maar gelukkig hadden we de mogelijkheid om tot 21:00 uur te blijven zitten, daarna moesten we ophoepelen. Hier leerden we al een aantal Italiaanse gebruiken: brood krijg je zonder smeersels, over je pasta zit meer peper dan kaas en een glas wijn daar doen ze niet aan maar een hele fles ja graag.

Het eten was wel echt heel erg lekker en de obers waren onwijs aardig, dus Dar Nasone is zeker een aanrader!

Voordelen

Wat zijn nu precies de leuke dingen van buiten een stadscentrum verblijven?

Openbaar vervoer is makkelijk en goedkoop

Zoals ik al eerder heb toegelicht is het onwijs makkelijk en goedkoop om met het openbaar vervoer te reizen, als er immers geen ongelukken gebeuren. Als deze wel gebeuren, dan is het altijd nog leuk om een rondje in de buurt te lopen.

Prijs-kwaliteit verhouding is top

Eigenlijk mag je überhaupt al niet klagen als je voor een tientje per nacht op een bank mag liggen, maar de kwaliteit die je voor je geld krijgt is een stuk beter. Appartementen in het centrum zijn vaak een stuk duurder maar de kwaliteit minder. Zij komen namelijk toch wel aan hun gasten. Appartementen in de buitenwijken moeten meer hun best doen om gasten aan te trekken.

Tussen de locals

Het laatste voordeel is dat je natuurlijk midden tussen de locals zit, al klinkt dit als een ‘hipster’ term, het is oprecht een hele andere ervaring dan in een gebied verblijven waar ze volledig gericht zijn op toeristen. De mensen leven gewoon hun leven, restaurants zijn kleine huiskamertjes die helemaal vol gereserveerd zijn en er lopen overal leuke hondjes.

Nadelen

Onze Airbnb kwam met een heleboel voordelen, maar niet alles kan natuurlijk perfect zijn.

Afhankelijk van het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is super goedkoop en prima geregeld, als het immers rijdt. Zodra er een staking is ben je gedwongen om een taxi te bestellen.

Communiceren is lastig

Italianen zijn niet de beste in de Engelse taal, en waar Nederlanders toch een poging doen met handen en voeten en plat Engels, zullen Italianen het alleen maar harder in het Italiaans herhalen. Zorg dus dat je zeker wat basiskennis hebt als je buiten het centrum zit.

Niet alle locals zijn even aardig

Aansluitend op mijn vorige nadeel, Italianen zijn redelijk direct. En ook al versta je er niets van, hun lichaamstaal vertelt wel dat ze ergens niet blij met je zijn. Ook als ze je proberen te helpen zal er niet zo snel een lachje vanaf komen. Ik spreek hierbij natuurlijk niet overal alle Italianen, maar wij hebben wel wat vervelende situaties gehad.

Conclusie

Dus, moet je buiten het centrum verblijven of kun je toch maar beter een hotelletje nemen in het centrum? Als je wel tegen een stootje kunt en flexibel bent, sowieso buiten het centrum. Zoek van te voren op of er stakingen zijn, ga op tijd en zorg dat je wat Italiaanse woorden kent. Heb je liever zekerheid en betaal je daar graag meer voor? Dan is het wellicht beter om in het centrum te blijven.

Lees hier ook mijn tips voor het bezoeken van Vaticaanstad!

Wat doe jij liever? Een hotelletje in het centrum of ben jij liever avontuurlijk buiten het centrum?

Liefs,

Fabiën.

Bekijk ook:

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *