Tijdens je verblijf in Rome kun je Vaticaanstad natuurlijk niet missen. In de kleinste onafhankelijke staat ter wereld (maar waarschijnlijk wel de meest toeristische) kun je een groot dagdeel besteden. Klinkt heel leuk zo’n bezoek aan deze heilige staat, maar er zit toch zeker een hele gebruiksaanwijzing bij. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Vaticaanstad!

Tips vooraf aan je bezoek van Vaticaanstad

Zoals ik al zei is het niet makkelijk om Vaticaanstad te bezoeken, er zijn rijen van honderden mensen, toeristenvallen en vervelende Italianen. Hou dus op voorhand rekening met deze dingen:

Zorg dat je weet wat je wil zien

Vaticaanstad is onwijs groot en volledig gevuld met toeristen. Het is zeker niet nodig om alles te zien om een goede indruk te hebben van de staat. Later in het artikel licht ik alle bezienswaardigheden toe en geef ik mijn mening over of ik het waard vond. Als je het toch je missie wil maken om alles te zien, zorg dan van te voren dat je alles hebt voorbereid.

Boek je tickets voor Vaticaanstad vooraf

Niets is verschrikkelijker dan urenlang in een rij staan op een zonnige dag. Gelukkig hadden wij van te voren onze tickets online geboekt dus konden we deze ellenlange rij voorbij lopen. Het precieze proces van tickets boeken licht ik toe onderaan het artikel, het is namelijk eerst belangrijk dat je weet waarvoor je boekt.

Draag de juiste kleding

Het Vaticaan heeft redelijk strenge regels als het gaat om kleding. Je moet natuurlijk tip top in orde zijn in het onwaarschijnlijke geval dat je de paus tegenkomt. De regels zijn vrij simpel en gelden voor zowel vrouwen als mannen: schouders en knieën moeten bedekt zijn. Daarnaast mag je niets op je hoofd dragen. Ben je nu toch eigenwijs geweest en heb je een shortje aangetrokken, no worries, het Vaticaan is op alles voorbereid: bij de ingang hebben ze een prachtig plastic kostuum waar je heerlijk in kan zweten in hartje zomer.

De bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Sint-Pietersbasiliek

sint-petersbasiliek in vaticaanstad

In Rome hebben ze de regel dat je geen geld mag vragen om iemand een kerk binnen te laten, wat dus betekent dat alle kerken gratis te bezoeken zijn en zo ook de Sint-Pietersbasiliek. Het nadeel daarvan is dat iedereen naar binnen wil en dat er al heel vroeg een rij wordt gevormd. Wel is het mogelijk om skip-the-line tickets aan te schaffen om niet in de rij te hoeven staan en daarnaast is het mogelijk om tourtickets te kopen waarvoor je ook niet hoeft te wachten.

Verder is het mogelijk, dit is wel tegen betaling, om bovenin de basiliek te komen om de welbekende foto te maken met een uitzicht over het plein en de rest van Rome. Daarvoor ben je meer dan welkom om wederom in een lange rij te staan.

Lees hier ook tips voor drie perfecte dagen in Rome!

Side-tip: Als je het leuk vindt om je bezoek aan Rome en vooral het Vaticaan spannender te maken is het leuk om het boek Angels and Demons (of terwijl: Bernini-mysterie) van Dan Brown te lezen of net zoals ik lekker lui de film te kijken. Deze mysterieuze thriller over moord, geloof en geschiedenis maakt je bezoek aan Rome zeker een stuk interessanter.

Vaticaanse Musea

De tweede populaire attractie in Vaticaanstad zijn de Vaticaanse Musea. Deze zijn verbonden aan de Sixtijnse Kapel en het is dus alleen mogelijk om in de kapel te komen als je tickets hebt voor het museum. Deze tickets hadden we van te voren op de officiële website geboekt. Meer informatie over het boeken vind je onderaan het artikel.

Door onze taxi werden we afgezet net voor de lange rij voor het museum, we waren met de taxi aangezien het openbaar vervoer op die dag staakte, maar anders is het ook heel makkelijk om met de metro of bus er te komen. Toen we uitstapten werd het meteen erg gezellig want er kwamen verschillende Italianen op ons af die probeerden ons iets te verkopen. Trap hier dus niet in!

Nadat we voorbij de rij zijn gelopen, heerlijk gevoel trouwens, werden onze tickets gescand, gingen we door security en waren we eigenlijk zo binnen. Het museum heeft een eigen restaurant, maar wanneer je eenmaal de gangen ingaat duurt het even voordat je ergens eten of drinken kan halen. Zorg dus dat je wat te drinken bij je hebt.

Tip: als je geen geld wil uitgeven aan een audiotour maar wel graag meer wil doen dan doelloos rondlopen, download dan de app van ‘Rick Steves Audio Europe’. Steves heeft verschillende audio tours gemaakt van beroemde bezienswaardigheden in Europa en daar zitten ook een aantal uit Rome tussen. De app is volledig gratis, wel lekker Amerikaans maar zeker een goedkope optie!

vaticaanstad binnenplein

Ik ga heel eerlijk zijn door te zeggen dat ik de Vaticaanse musea geen leuke ervaring vond en het zeker niet nog een keer zou doen. Er zijn een aantal bijzondere dingen te zien maar verder staat het museum vol met standbeelden die je na een aantal keer wel gezien hebt.

Voor mijn gevoel is het vooral een grote toeristenval waarbij ze het zo veel mogelijk hebben gevuld met beelden, schilderijen en tapijten om de ervaring langer te laten duren en om nog meer toeristen aan te trekken. Het is er ook verschrikkelijk, maar dan ook echt irritant verschrikkelijk druk binnen.

Lees hier ook hoe je voor slechts 10€ kunt overnachten in Rome

Sixtijnse Kapel

Al deze lange gangen van de musea brengen je uiteindelijk naar de Sixtijnse Kapel. Nog een aantal kleine trappetjes op die niet goed voor je zijn als je claustrofobie hebt en je komt aan in de Sixtijnse Kapel. Helaas mag je hier geen foto’s maken en daar hebben wij ons ook braaf aan gehouden.

Nu ga ik weer heel eerlijk zijn, deze kapel viel ons ook goed tegen. Het is wederom een grote zee vol mensen die naar boven aan het kijken zijn en die dus ook niet uitkijken waar ze lopen. We wilden luisteren naar een andere podcast van Rick Stevens alleen na 5 minuten kregen we alweer de neiging om iedereen omver te duwen dus zijn we weer naar buiten gewalst. Begrijp me niet verkeerd, de muurschilderingen van Michelangelo zijn prachtig maar daar houdt het ook wel op.

Daarna zijn we op het binnenhof tegenover de Pinacoteca gaan zitten en hebben ze zo’n 1,5 uur bij moeten komen maar gelukkig wel in het zonnetje.

Ik was lichtelijk bedroefd dat we de mooie ronde trap die ik al op de foto’s had gezien nog niet tegen waren gekomen. Gelukkig was deze trap de uitgang. Dubbel geluk: mooie trap en éindelijk uit deze drukte.

Trap-Vaticaanstad

Conclusie

Als je alles aandachtig gelezen hebt zie je dat ik redelijk negatief ben over het hele bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel. Dat klopt. Ik raad het je absoluut niet aan om er naar binnen te gaan. Maar goed, het is toch wel zo’n bucketlist dingie toch? Dat klopt ook. Dus je moet het zelf even afwegen of je deze twee bezienswaardigheden wil bezoeken.

Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik alleen proberen om de Sint-Pietersbasiliek in te kunnen en zou ik de musea en kapel achterwege laten. Het plein vind ik uiteindelijk toch het meest bijzondere wat er te zien is.

Tickets voor Vaticaanstad

Denk je nu toch: ‘hm ik moet er toch echt een keer geweest zijn’, dan geef ik je tot slot nog tips voor het boeken van tickets, wat overigens erg soepel verliep. Bij Tiqets vind je de voordeligste tickets met skip-the-line voor de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel. Deze Tickets ontvang je direct en via je telefoon. Je hoeft dus geen tickets uit te printen, super handig!

Eigen website Vaticaanstad

Ben je student? Dan is het wellicht voordeliger om via de eigen website van Vaticaanstad te bestellen. Je hebt recht op korting als je 6 tot en met 18 jaar oud bent, of een student bent tot 25 jaar. Let wel op, je moet een studentenkaart meebrengen! Heb je deze niet bij, moet je alsnog de volle mep betalen. Daarnaast betaal je extra €4,00 omdat je online bestelt, zie het als een soort skip-the-line ticket.

Toeristenkaart

Ben je van plan om ook veel andere musea te bezoeken in Rome? Dan is er ook nog de optie om een toeristenkaart aan te schaffen. De Roma pass bijvoorbeeld geeft je in 48 uur toegang tot een museum, gratis openbaar vervoer en kortingen op andere musea voor €28,00. Wellicht handig als je de volle prijs moet betalen voor het Vaticaan en ook nog graag met het openbaar vervoer wil reizen twee dagen lang. Voor ons was het zeker niet voordeliger.

Veel plezier in Rome!

Bekijk ook:

7 Reacties

  1. Leuk geschreven! Heel eerlijk en soms grappig. Ik ben er ook pas geweest en heb er ook een apart blog aan besteed, zoals wat handige dagen zijn en wat niet (afhankelijk van wat je wil) en hoe je ook op andere tijdstippen dan de openingstijden naar binnen kunt. Van te voren is het namelijk vrij onduidelijk allemaal. Leuk in elk geval om jouw verhaal te lezen.

    1. Dankjewel voor je reactie! Het is inderdaad vrij onduidelijk hoe het allemaal werkt daar in Vaticaanstad. Ik ga ook eens een kijkje nemen naar jouw blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *