Rome is een groot openluchtmuseum, werkelijk om elke hoek vind je een mooie kerk, overblijfselen uit de oudheid en heerlijk Italiaans eten. In dit artikel geef ik mijn tips voor de leukste must-do’s. Kijk je mee hoe je drie perfecte dagen in Rome kunt beleven?

Day 1.

Van te voren had ik een heel plan uitgestippeld waar we ons aan konden houden om zo veel mogelijk te zien. Helaas liep dit plan meteen al de soep in aangezien er iemand voor de metro was gesprongen.

Na wat overleg besloten we om het eerste stuk te voet te doen, en dus het metrostation waar het ongeval gebeurd was voorbij te lopen. Ik heb zelf absoluut geen probleem met lopen, zeker aangezien alles in Rome mooi is.

Daarnaast had ik een bijzondere plek opgeslagen die ik eigenlijk al van de kaart had geveegd omdat het te ver buiten het centrum lag. Blijkt het toch op een kwartier afstand te zitten van het metrostation waar we gestrand waren. 

Wil jij weten hoe ik mijn citytrips en vakanties plan? Lees dan dit artikel!

Quartiere Coppedè

Van het metrostation S. Agnese/Annibaliano waren we naar Quartier Coppedè gelopen, een kruispunt met een fontein in het midden die helaas afgebakend was, met verschillende mooie huizen en een kerk eromheen.

Het kruispunt is zeker Instagram-waardig, helaas staan en rijden er wel veel auto’s maar als je een beetje uitkijkt kun je best midden op straat poseren zonder overreden te worden. In mijn Instagram caption hieronder leg ik nog even uit wat er precies was gebeurd.

Het is zeker iets wat absoluut niet toeristisch is en een leuke bezienswaardigheid als je meer dan drie dagen in Rome spendeert, voor ons was het een geluk bij een ongeluk maar toch raad ik aan als je maar een korte tijd hebt in de stad, om meteen met de metro de blauwe lijn te volgen naar Circo Massimo.

Circus Maximus

Al stond op onze planning om meteen in de ochtend naar het Colosseum te gaan, was er een kleine change of plans aangezien het onderhand al 11 uur was toen we bij het metrostation waren gekomen, en dat geen prettige tijd is om naar het altijd drukke Colosseum te gaan. Vandaar zijn we begonnen bij Circus Maximus.

Dit grote circus werd in de oudheid voornamelijk gebruikt voor wagenrennen. Het is leuk om eens over de oude renbaan te lopen en rond je te kijken naar alle oude gebouwen. Het terrein is gratis te bezoeken en wordt nu vooral gebruikt als park.

De mond der waarheid

Nadat je over de renbaan bent gelopen en een stukje verder richting de Tiber gaat, kom je een lange rij met toeristen tegen. Ze staan in de rij voor de mond der waarheid, wat bekend staat als de eeuwenoude leugendetector. Er is namelijk de legende dat ‘ieder die zijn hand in de mond steekt en een leugen spreekt zijn hand afgebeten zal worden‘.

Ik raad je niet aan om in de rij te gaan staan, wel kun je er makkelijk voorbij lopen en tussen de tralies doorhangen om alsnog een foto te maken van dit bijzondere beeld. Draai je daarna om naar Forum Boarium, wat er recht tegenover ligt.

Vanaf hier kun je makkelijk even naar de Tiber lopen waar je uitzicht hebt op Tibereiland en Trastevere, iets waar we later nog terugkeren.

Loop daarna verder richting het Forum Romanum, kijk nog wel even naar het Theater van Marcellus wat dateert uit de eerste eeuw van Christus. Sla daarna bij Area Sacra di S. Omobono af richting het Forum Romanum.

Forum Romanum

Een van de bekendste toeristische trekpleisters van Rome waar je naar binnen kunt als je een combi ticket koopt met het Colosseum en het Palatijn. Echter hebben wij er niet voor gekozen om naar binnen te gaan bij deze bezienswaardigheden. Enerzijds omdat we al zo veel pech hadden gehad met het openbaar vervoer en het nu al redelijk laat was, anderzijds omdat je genoeg kunt zien zonder een ticket te kopen voor €20,00.

Als je de straat volgt zul je helemaal langs het Forum Romanum af kunnen lopen, wat betekent dat je mooie foto’s kan maken en beter zicht hebt dan alle mensen die betaald hebben om binnen te kunnen.

Capitolijn

Vervolg je weg langs het Forum Romanum en loop even langs het Capitolijn. Hier vind je ook het museum waar Romus en Remulus te zien zijn, een beeld wat je wellicht uit je geschiedenisboeken kent.

Loop daarna om het gebouw heen en verder langs het Forum Romanum af. Hier heb je nog meer mooie zichten en daarnaast loop je langs de mooie Santi Luca e Marina.

Om het Forum Romanum heen is het in ieder geval een stuk minder druk dan binnen de poorten, al viel dat ook redelijk mee. Nadat we nog een stuk verder liepen, zagen we in de verte het prachtplaatje van Rome: het Colosseum!

Colosseum

In eerste instantie waren we van plan om het Colosseum binnen te gaan, alleen aangezien we ons hele plan hadden omgegooid was het al redelijk laat en besloten we om niet naar binnen te gaan om een aantal redenen:

  1. De rij voor de kaartjes is onwijs lang
  2. De rij nadat je kaartjes hebt om het Colosseum binnen te gaan is onwijs lang
  3. Om binnen te komen betaal je ongeveer €16,00
  4. Ik hou niet van toeristische trekpleisters en besteed mijn kostbare tijd liever ergens anders dan in een wachtrij

Later kwam ik er achter dat je met een combi ticket voor maar €22,00 de rij kunt overslaan en daarbij ook het Palatijn en Forum Romanum kunt bezoeken. Als je wel het Colosseum wil bezoeken, is dit de beste en goedkoopste optie.

Instagram foto tip: Wat we wel hebben gedaan is eerst een uur lang foto’s gemaakt bij het Colosseum, wat trouwens onwijs makkelijk is als je de weg volgt aan de linkerkant van de weg richting het Colosseum en wanneer je de mogelijkheid om met de trap omhoog te gaan deze te nemen. Vanaf hier kun je een plekje claimen om te poseren voor een perfecte Instagram foto.

Hierna zijn we vanaf het Metrostation van het Colosseum even naar onze Airbnb geweest om om te kleden en even uit te rusten. Daarna zijn we weer teruggekeerd naar het Colosseum in het donker en hebben we onze weg verder gezet. Het reizen met de metro is onwijs makkelijk in Rome, lees daar hier meer over!

Colosseum in het donker

Het is er in de avond nog steeds druk, maar dat is logisch aangezien het er in de avond nog steeds mooi is. Nadat we nog een aantal foto’s hebben gemaakt in het donker, zijn we richting Monti neighborhood gegaan.

Monti Neighborhood

Deze bijzondere wijk heeft veel schattige restaurantjes, winkeltjes en straatjes. Ideaal om in de avond te gaan eten en rond te lopen. Daarnaast verbindt Monti het Colosseum met het centrum dus zeker een must om doorheen te lopen.

Helaas heb ik in het donker niet veel duidelijke foto’s kunnen maken, maar geloof me het is zeker leuk om er eens langs te lopen. Na Monti zijn we nog naar het centrum gelopen om wat foto’s te maken in de avond.

Piazza Venezia

Waar de meeste mensen deze route overdag volgen, hebben wij alles in de avond afgelegd. Een andere must-see is de Piazza Venezia die je tegenkomt als je vanaf Monti naar het oude centrum loopt. Het plein is erg druk met auto’s, kijk dus zeker even uit met oversteken.

Trevi Fountain

Onze avond zijn we geëindigd bij de Trevi Fountain, een van de drukste en meest toeristische plekken van Rome. We zijn hier enkel in de avond geweest om het toch even van de bucket-list af te strepen, maar als je de fontein ook graag in het daglicht ziet, raad ik je aan om een keer vroeg in de ochtend te gaan, zeker als je mooie Instagram foto’s wilt.

Helemaal uitgeput zijn we teruggekeerd naar onze Airbnb en vrijwel meteen in slaap gevallen. Een onwijs volgepropte dag is natuurlijk nergens voor nodig, maar ik ben er dol op.

Day 2.

De tweede dag zijn we wederom weer begonnen met pech, het openbaar vervoer staakte namelijk. Gelukkig waren we hier al op voorbereid en zijn we met de taxi richting het Vaticaan gereden. Hier hebben we de ochtend en middag gespendeerd.

Vaticaanstad

sint-petersbasiliek in vaticaanstad

Een bezoek brengen aan de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek vereist een hele handleiding. Over ons bezoek aan Vaticaanstad heb ik een volledige blog toegewijd inclusief de beste tips en goedkoopste tickets, lees deze blog hier!

Wandeling langs de Tiber

Na ons bezoek aan Vaticaanstad van circa 3/4 uur, hebben we een lange wandeling langs de Tiber gemaakt richting Trastevere, dé ‘hipster’ wijk van Rome. Ben je niet zo van de wandel? Zorg dan dat je toch het openbaar vervoer pakt.

Trastevere

Trastevere is zeker een bezoek waard als je van kleine schattige Italiaanse straatjes houdt. Ik had al in veel andere blogs gelezen over Trastevere en las bijna overal dat het echt een must was, vooral vanwege alle leuke restaurants. Tegen de tijd dat we er waren was het al avond, dus we hebben eerst rondgelopen in de wijk, we zijn wat winkeltjes binnen gegaan en uiteindelijk hebben we er ook gegeten.

Tip: Het is ook mogelijk om een foodtour langs alle eetkraampjes te doen in Trastevere, zo mis je niets!

Day 3.

De laatste dag hadden we een free walking tour gereserveerd door de stad, iets waar ik heel erg fan van ben omdat je zo ook een beetje geschiedenis meekrijgt over de drukke binnenstad. We hebben dit ook al een keer in Krakau gedaan en sindsdien ben ik verkocht.

Onze gids vertelde in het Engels alles over de verschillende bezienswaardigheden. De tour duurde in totaal 2 uur en eindigde bij het Vaticaan. Wij zijn al bij Castel Sant’Angelo afgedraaid aangezien we het Vaticaan dus al gezien hadden. Heb je liever een Nederlandse tour die je op je gemak zelf uit kunt voeren? Dan is Book Your Tour een goed alternatief. De Rome City Tour neemt je langs de grote bezienswaardigheden. Tijdens de tour krijg je vragen die je moet beantwoorden, zo maak je het ook nog leuk en leerzaam. 

Ben je niet geïnteresseerd in een city tour? Dan kun je deze plekken natuurlijk ook op je eigen gemak bezoeken aangezien alles redelijk dicht bij elkaar ligt.

Een free walking tour is in principe dus helemaal gratis, maar er wordt wel van je verwacht dat je op het einde wat fooi achter laat. De tour startte om 10:00 bij de Spaanse Trappen.

Spaanse Trappen

De Spaanse trappen zijn erg populair op Instagram, vooral veel influencers staan om 7:00 uur s’ochtends klaar om een foto te maken zonder toeristen. Maar naast dat het een mooie fotoplek is, heeft het ook een interessante geschiedenis.

Pantheon

Het Pantheon was voor mijn gevoel nog groter dan ik had verwacht, de toegang is gewoon gratis aangezien in Rome kerken geen entree mogen vragen.

Voor de binnenstad zijn er een aantal audiotours van Rick Stevens welke we ook in het Vaticaan hebben geluisterd. Aangezien wij met de tour meeliepen was het dubbelop om deze podcasts te luisteren maar het is zeker een aanrader als je je eigen tour doet. De app heet ‘Rick Stevens Audio Europe’.

Piazza Navona

Ook stopten we even langs een van de bekendste pleinen van Rome, vroeger was dit een grote atletiekbaan waarvan je de overblijfselen nog kunt zien wanneer je een stukje verder loopt. Tijdens de free walking tour wordt hier ook meer over verteld.

Ponte

Nadat we langs het plein zijn gelopen en we verdergaan naar de laatste stop, liepen we door een leuke straat in de neighborhood van Ponte. Hier zitten ook veel leuke winkeltjes, restaurantjes en mooie straatjes.

Castel Sant’Angelo

Tot slot eindigde we onze tour bij Castel Sant’angelo waar het te druk werd om nog bij de tour te blijven. De groep ging nog door tot het Vaticaan alleen aangezien we daar al geweest waren, keerden we terug naar de stad.

Toen we in de binnenstad waren hebben we wat eten gehaald, op ons gemak door het centrum gelopen, hebben we Coco sokken gehaald bij de Disney Store en zijn we rustig aan richting Villa Borghese gelopen.

Piazza del Popolo

Loop vanaf de binnenstad door de straat Via del Babuino als je van mode houdt, hier zitten namelijk nog een aantal dure designer winkels. Daarna zijn we even gestrand op het Piazza del Popolo waar we van de zon hebben genoten.

Villa Borghese

De laatste bezienswaardigheid van Rome was het grote park ‘Villa Borghese’ een openbaar park met verschillende activiteiten en met prachtig uitzicht over de stad.

Villa Borghese is zeker een must om even uit de drukke stad te ontsnappen en te genieten van de gezellige sfeer van een openbaar park. Er waren verschillende straatartiesten, je kunt fietsen huren als je niet alles te voet wil doen, je kunt varen in een bootje, of terwijl: genoeg te doen!

Aangezien we laat hadden gereserveerd voor het Hard Rock Café, hebben we ons nog best lang vermaakt in het park. Gelukkig was het mooi weer dus hebben we lekker in de zon gelegen. De Galleria van Villa Borghese hebben we niet bezocht.

Hard Rock Café

En dan de laatste must van onze reis: het Hard Rock Café! In iedere stad die ik bezoek moet ik in ieder geval één avond hier eten (Counting: 8). Een nadeel: helaas hadden ze in Rome geen knoflookfrietjes.

Uiteindelijk zijn we met de bus voor maar een paar euro teruggegaan naar het vliegveld en helaas Rome verlaten. Rome, wat was je mooi.

Conclusie

Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad in Rome. Het is een hele fijne stad en ik zou er heel graag ooit terugkeren. Als ik opnieuw zou gaan zou ik niet naar de Vaticaanse musea zijn gegaan maar liever die tijd gespendeerd hebben in de wachtrij voor de St Pieters Basiliek.

Voor de rest vond ik het vooral leuk om de kleine straatjes en gebieden te ontdekken en rond te lopen in deze mooie stad. Tot slot nog een aantal activiteiten die ik graag zou ondernemen wanneer ik opnieuw Rome bezoek:

Ben jij zelf al ooit in Rome geweest? Wat vond jij het leukst om te doen?

Dit artikel kan affiliate links bevatten

Bekijk ook:

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *