Aangezien ik tot mijn spijt afscheid heb moeten nemen van mijn kamer in Breda, besloot ik dat ik het avontuur enkel af kon sluiten door een grote cityguide te maken met mijn favoriete hotspots, fotoplekjes en bezienswaardigheden. Kijk je mee?

In 2016 ben ik gestart met mijn opleiding Leisure Management aan de Breda University of Applied Sciences, wat toentertijd nog gewoon NHTV heette. In het begin heb ik nog op en neer gereisd naar mijn ouders en heb ik zelfs een half jaar in Tilburg gewoond. Twee jaar geleden besloot ik dat ik toch wel heel graag even een burger wilde zijn in deze prachtige stad. Aangezien ik dol ben op nieuwe plekjes ontdekken, heb ik voor jullie mijn favorieten bijgehouden en verwerkt in deze enorme cityguide. Veel plezier met lezen!

Bezienswaardigheden in Breda

Breda staat natuurlijk bekend als studentenstad, maar heeft ook een rijke geschiedenis waar ze veel prachtige gebouwen aan te danken heeft. Niet voor niets is Breda uitgeroepen tot de beste binnenstad van Nederland. Ik vond het heerlijk om gewoon door de stad te slenteren en langs allerlei mooie plekjes te lopen.

Kasteel van Breda

Het kasteel van Breda is de woonplaats geweest voor verschillende hertogen en edelmannen. Het kasteel heeft verschillende transformaties ondergaan door de jaren heen. Sinds 1826 is de Koninklijke Militaire Academie in het kasteel gevestigd, hierdoor is het niet vrij toegankelijk voor publiek. Wel leuk om naar te kijken.

Park Valkenberg

Het park diende vroeger als kasteeltuin, de naam ‘Valkenberg’ een valkenhuis aan de rand van waaruit de kasteelbewoners en hun gasten jaagden op valken. Wanneer je vanaf het station naar de binnenstad loopt, ga je door het park. Overdag is dat fantastisch, in de avond wat minder. Zeker als je alleen in het donker naar huis moet lopen. In de zomer zit het park vol met picknickende, barbecuende of blowende mensen. Bovendien vinden er allerlei leuke festivals plaats zoals Palm Parkies.

Cingelstraat

Via de Cingelstraat kun je langs prachtige gebouwen lopen en uiteindelijk bij de Haven uitkomen. Bovendien kun je in deze straat een aantal hele leuke foto’s maken 😉

Als je vervolgens richting de Kraanstraat loopt kun je ook nog even deze leuke foto maken:

Onze Lieve Vrouwe Kerk

De Onze Lieve Vrouwekerk is het belangrijkste monument in Breda. Je kunt de kerk gratis bezoeken en is tegenwoordig ook decor voor verschillende evenementen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd graag een keer naar binnen was gegaan, maar ik nooit daadwerkelijk binnen ben geweest. Wel heb ik er heel veel foto’s van gemaakt wanneer ik uitging, het is namelijk prachtig verlicht in de avond.

Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery is de benaming voor alle 80 kunstwerken gecreëerd door internationale kunstenaars die samen de verhalen van Breda vertellen. Overal door de stad heen vind je verschillende kunstwerken. Er zijn verschillende tours die je kunt doen omtrent deze kleurrijke muren, maar ik vind het leuk om ze spontaan tegen te komen tijdens een wandeling door de stad.

Begijnhof Breda

Wanneer je bij de Catharinastraat de poort van het Begijnhof binnenstapt keer je terug naar het jaar 1267. Zo lang bestaat deze begijnengemeenschap namelijk al. Vroeger woonde hier de Begijnen; vrouwen die leven als alleenstaanden en deel uitmaken van een soort vrije lekengemeenschap binnen de katholieke Kerk. Hedendaags wordt het begijnhof nog steeds bewoond door alleenstaande vrouwen. Wil je het Begijnhof bezoeken? Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en er zijn twee musea die je kunt bezoeken.

Bouvigne Castle

Verblijf je wat langer in Breda? Ga dan ook zeker langs Kasteel Bouvigne. Het is eventjes een kwartier met de bus vanaf het station en is prima te combineren met een wandeling door het Mastbos.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Wauw, wat een prachtig plaatje 😍 Breda is écht het allermooist! 📸: @alexriemslagphotography #indebuurtbreda #breda #zomooi #076

Een bericht gedeeld door Indebuurt Breda (@indebuurtbreda) op

Spanjaardsgat

Vanuit Breda’s eigen slotjesbrug heb je uitzicht op het Spanjaardsgat, een waterpoort in het centrum Breda. Het Spanjaardsgat symboliseert voor velen de toegang tot het kasteelterrein waar in 1590 Staatse soldaten onder leiding van Charles de Heraugiere begonnen met de verovering van Breda op een Italiaans garnizoen onder Spaans bevel.

Shoppen en eten & drinken in Breda

Vlaszak

Wanneer je door het park loopt en links aanhoudt kom je bij Vlaszak, hier vind je me vaak hardwerkend bij Bagels & Beans. Tegenover de Bagels & Beans zit Bobbi’s Bar, een erg leuk ietwat prijzig restaurant met een erg leuk interieur. Speaking of leuk interieur, a Cup of Cake is perfect voor je Instagram foto’s en ze hebben erg lekkere cupcakes en taartjes. Als je vanaf Vlaszak even snel de Boschstraat in piept vind je hier ook nog Kamu, bij deze fietswinkel en koffietentje in één ga ik ook graag zitten werken.

Veemarktstraat

Wanneer je vervolgens doorloopt vanaf Vlaszak, kom je in een van mijn favoriete stukjes van Breda. De hoge gebouwen met leuke unieke hotspots vormen een mooi decor, zeker wanneer het donker is en de lichtjes aangaan is het onwijs gezellig. Leuke eettentjes waar ik graag naar toe ga zijn Puijck en de Yoghurt Barn. Ik ben persoonlijk zelf iets minder weg van de Pasta Kantine en In Kannen & Kruiken. Maar dat komt wellicht omdat ik er geen goede ervaring heb gehad.

Regelmatig zijn hier leuke pop-up stores te vinden maar leuke winkels op de Veemarktstraat zijn Penn&Ink N.Y, Dille & Kamille en My Jewellery.

Sint-Annastraat

Deze straat is een van de meest schattige en pittoreske straatjes van Breda. Heel veel is er niet te beleven maar het is alleen al leuk om erdoorheen te lopen. Neem een kop koffie bij Yirga en als je even iets meer budget hebt loop dan ook binnen bij de boetiekjes als Café Couture.

Sint Janstraat

Ondanks dat dit een hele kleine straat is, zitten er toch best wel een aantal leuke hotspots. Zo kun je bij Jan en Alleman erg lekker en bijzonder lunchen. In de gezellige huiskamer bij Tante Betsie kun je thee drinken. Een vintage winkel genaamd Garderobe Excellent Vintage zit ook in deze straat, ik vind het heerlijk om hier af en toe even rond te neuzen.

Grote markt

Op de grote markt heb je genoeg restaurants waar je kunt lunchen, dineren of heel de dag mensen kunt kijken op het terras. Mijn favoriete plek voor lunch op de markt is Barista Café. Voor avondeten kun je terecht bij Ellis Gourmet Burger, Tortillas, Ribsfactory, Boterhal en bij Mr. Moos. Dé favoriete studentenplek waar je nacho’s kunt eten en op het terras kunt zitten is ‘t Hart van Breda. Wat je beter kunt overslaan is Ja!Breda.

Iets wat je zeker ook niet mag missen is de Foodhall in Breda. Deze voormalige bioscoop zit een beetje verstopt als je van de grote markt naar de vismarkt loopt. Hier heb je veel verschillende eettentjes, dus voor ieder wat wils en genoeg zitplaats.

Op je weg van de Grote Markt naar bijvoorbeeld de Houtmarkt kom je allerlei andere winkelstraten tegen met winkels als Nikkie en Zara.

Houtmarkt

De Houtmarkt is nog niet erg lang geopend en heeft nog niet zo heel veel winkels, wel kun je terecht bij Rituals, kun je kleding shoppen bij Hutspot en Urben Bozz als je op zoek bent naar Peaky Blinders kleding. Verder heb ik hier mijn eerste Yankee Candle gekocht bij Candles and Cards.

De Barones

In de Barones vind je allerlei grote winkelketens als Pull & Bear, The Sting en de Bershka. Bovendien zit er een erg leuk koffietentje genaamd Koffie bij Teun. Als je vervolgens in de Tolbrugstraat loopt, zit daar nog een heel leuk tweedehands winkeltje genaamd Appel en Ei waar ik regelmatig kwam.

Haven

Bij de Haven kun je heerlijk aan het water zitten. De Botanist is een erg mooi restaurant en lunchroom met verschillende internationale gerechten. Hou je van Spaanse Tapas? Dan is El Patio erg leuk. Met Proeflokaal Bregje heb ik een beetje een haat-liefde verhouding en bij Very Italian Pizza kun je altijd terecht voor pizza en pasta!

Nieuwstraat

De nieuwstraat is vooral een erg leuke straat om even doorheen te lopen. Het is er erg rustig dus je bent even uit de drukke winkelstraat en er staan een aantal mooie gebouwen. Wel zitten hier nog twee leuke koffietentjes: Koffiebar Sowieso waar ze veel vegan opties hebben en Latte’s and Literature waar je boeken kunt lezen onder het genot van een kop koffie.

‘t Ginneken

Bij ‘t Ginneken ben ik enkel in de avond geweest, wanneer ik samen met een vriendin een avondwandeling maakte (aan te raden!). Elke keer liep ik dus langs allerlei leuke etalages met mooie kleding of leuke interieur spulletjes. Daarnaast zijn er heel veel leuke gezellige restaurants bij ‘t Ginneken.

Leisure activiteiten

In Breda kun je erg veel leuke leisure activiteiten ondernemen. Zeker aangezien er heel veel leisure management studenten de stad terroriseren. Hier een aantal leuke activiteiten die je zou kunnen ondernemen in Breda!

De koepelgevangenis

In deze voormalige gevangenis, die sinds 2013 gesloten is, is nu een drie uur durende escape experience met 80 acteurs en 15.000 vierkante meter speelveld. Het is namelijk de bedoeling dat je uit deze gevangenis ontsnapt. Kijk voor meer informatie op de website!

Escape rooms breda

Verder heeft Breda ook veel andere escape rooms. Ik heb er zelf helaas nooit een geprobeerd in Breda, maar heb gehoord dat Escaperoom 076 erg goed is. Check hier een website met alle escape rooms van Breda!

Stedelijk Museum

In het stedelijk museum van Breda vind je erfgoed en geschiedenis van de stad. Hier zijn regelmatig tentoonstellingen van verschillende kunstenaars. Waar bij het Begijnhof enkel vrouwen woonden, is het Stedelijk Museum gevestigd in het Oudemannenhuis, een van de oudste gebouwen uit Breda wat vroeger fungeerde als gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten. In de zestiende en zeventiende eeuw worden pestlijders ondergebracht in het gebouw. Daarna is het een ‘dolhuis’ geweest voor geesteszieken.

Chassé theater

Het grootste theater in Breda waar regelmatig voorstellingen en bioscoopfilms te zien zijn. Van grote musicals tot cabaret voorstelling. Check de website voor leuke voorstellingen! Wij zijn zelf een keer bij Hans Klok geweest 🙂

Rondvaart breda

In de lente en zomer kun je in Breda bootje varen door de wateren van de stad. Er zijn erg veel verschillende mogelijkheden en activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld bij Bootje Varen op een High Tea Boot of een Tapas Boot.

Pier15 | Skatepark & Resort

Ben jij zelf dol op skaten? Dan is het Skatepark bij Pier15 erg leuk. Niet alleen kan je hier skaten, er zijn ook regelmatig verschillende evenementen en festivals. Kijk voor meer informatie op de website van Pier15.

Uitgaan in Breda

Vismarkt

De Vismarkt is waar je menig student vrijwel iedere dag van de week vindt (ja zelfs maandag is het gezellig). Hier zitten de leukste kroegen waar je je tot laat in de avond kan vermaken. Bij Proost is bij mooi weer het dakterras geopend, wat onwijs gezellig is. Als je enkel een drankje wil doen op het terras dan is de Suikerkist een aanrader. Verder is karaokebar Ameezing heel gezellig en voor de rest vermaak ik me eigenlijk overal wel.

Mezz

Hou je van popmuziek en dance? Ga dan ook zeker even langs Mezz. Hier zijn regelmatig thema-avonden en concerten met hippe artiesten. Let wel op, je hebt hier vaak tickets voor nodig om binnen te komen!

Belcrum Beach

Bij het stadsstrand van Breda Belcrum Beach kun je vanaf april aan het water eten, drankjes doen en aan het strand liggen. Tevens zijn er regelmatig evenementen op het terrein.

Playgrnd

Playgrnd is een nieuwe hotspot in Breda. Je kunt hier Jeu de Boules, Ping pong en Minigolf spelen in een gezellige clubsfeer met DJ’s en Food & Drinks.

Evenementen

Aangezien Breda zo’n bruisende studentenstad is, worden er door het jaar heen verschillende evenementen georganiseerd. Hou de evenementenkalender van Stappen & Shoppen in de gaten voor de leukste evenementen in de stad.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De Havermarkt op z’n mooist! 😍🙏🏻 Foto door: @gvpelt – – – – #indebuurtbreda #bredacity #breda #havermarkt #kerst #beautifulbreda #ilovebreda #inbreda

Een bericht gedeeld door Indebuurt Breda (@indebuurtbreda) op

Overnachten in Breda

Airbnb

Ik ben dol op Airbnb’s. Wanneer ik reis zal ik altijd eerst zoeken naar een Airbnb. Het zijn huizen van echte mensen, met echte verhalen. Het is een stuk goedkoper en toch heb je vaak meer ruimte en meer faciliteiten (zoals een keuken). Ook in Breda zijn er erg leuke Airbnbs!

Wanneer je je aanmeldt bij Airbnb via deze link, krijg je €34 reistegoed!

Heb jij Breda al eens bezocht?

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *