Het mooiste eiland van Europa, zo wordt het wel genoemd. Skye (in Schotland) is het meest westelijke deel van Groot Brittanië dat nog met de auto te bereiken is, door de natuur bijzonder gevormd en uniek vanwege de uitzichten op bergen, natuur en zee. Omdat ik een rondreis door Schotland wilde maken met mijn gezin, kon Skye natuurlijk niet ontbreken aan de reisplannen. Ik heb me goed voorbereid op het bezoek aan het eiland, mede omdat je ruim op tijd een overnachting moet boeken. Maar ik wilde ook optimaal gebruik maken van de tijd die ik er had, en niets missen. Dat laatste is helaas niet gelukt, ik leg het hieronder uit.

Een overnachting op Skye boeken

Toen we vlak voor Corona begonnen met onze voorbereidingen voor de reis door Schotland het jaar erop, was ik nog net in staat om een AirBnB (onze favoriete logies) op het eiland te boeken. Door alle ellende rond de pandemie besloot onze host echter te stoppen met verhuren, we kwamen daardoor op een locatie net buiten het eiland terecht (weliswaar met prachtig uitzicht over Loch Carron).

Je krijgt hierdoor de indruk dat Skye een onherbergzaam eiland is, waar buiten de hoofdstad Portree amper huizen staan. De werkelijkheid is heel anders: er wonen overal mensen en velen van hen bieden overnachtingen aan. Skye is dus wel degelijk een toeristisch gebied, maar je hebt er alleen ‘last’ van op de parkeerplaatsen bij de hotspots.

Ik beschrijf hieronder een rondje over het eiland langs alle hotspots, helaas hadden wij niet de tijd om ze allemaal te bekijken (in mijn blog over mijn rondreis door Schotland leg ik uit hoe ik aan die hotspots kom). Ik gok dat je 2-3 dagen nodig hebt om ze allemaal op een relaxte manier te zien. Er zijn ook verschillende films op Skye opgenomen, lees daarvoor mijn blog over filmlocaties in Schotland.

Een rondje over het eiland Skye: naar het noorden

Tenzij je met een veerboot komt (er varen er verschillende) is de enige manier om met de auto op Skye te komen via de brug in het zuidoosten. De prachtige bergen in dat deel van het eiland (de hoogste eilandengroep van Engeland) zie je op dat moment nog niet zo goed, pas op de terugreis naar het zuiden doemen ze op.

Als je over de meest oostelijke weg (A87, vanaf Portree A855) naar het noordelijkste deel van Skye rijdt, kom je de volgende interessante plekken tegen (allemaal te vinden op Google Maps):

 • Eas a ‘Brhadain: een waterval vlak tegen de weg, je kunt er vanuit een parkeerplaats aan de rechterkant naar toe lopen (als deze niet vol staat…) Als je je omdraait heb je een mooi uitzicht over Loch Ainort.
 • Coo view point: een mooi uitzicht over de lochs rond de heuvel waar je op staat
 • De watervallen van Sligachan: ook vlak naast de weg, als je je auto daar parkeert kun je (via de rechter oever) nog best een eindje de rivier te voet volgen.
 • Portree: de hoofdstad, maar heel veel stelt het niet voor.
 • Old man of Storr: een prachtige bergkam, die bij veel toeristen de behoefte opwekt om hem van dichtbij te gaan bekijken (geen makkelijke klim). De parkeerplaatsen aan de weg waar deze wandelroute begint (zoek op ‘Storr trail’) stonden dan ook helemaal vol, wij reden ze voorbij. Vanaf de weg is het allemaal namelijk goed te zien 🙂
 • Als je de weg verder naar het noorden rijdt komen aan de rechterkant van de weg parkeerplaatsen voorbij voor mensen die een mooi uitzicht willen over het water, zoals Rigg viewpoint of The Brother’s point. Zelf zijn we gestopt bij Kilt Rock, omdat daar ook een waterval hoog in zee stort.
 • Aan de linkerkant heb je ze tijdens de reis misschien al gezien: de Quiraing. Het is een verzameling hoge pieken waar een wandeling van twee uur (omheen) mogelijk is, en ook aan te bevelen. Het is geen extreem moeilijke klim (de meeste kilometers ga je met de auto in de hoogte), maar zorg wel voor het juiste schoeisel en een goede conditie. Als je westwaarts naar het startpunt (‘Quiraing walk’) rijdt, let dan op het volgende:
  • De weg is maar één auto breed, zoals op veel plekken in Schotland. Op zich is dat geen probleem omdat tegenliggers netjes op elkaar wachten bij de bredere stop-plekken (op afstand al te herkennen aan de bordjes op paaltjes), maar hier gaat het af en toe best steil omhoog. Dat kan spannend zijn, zeker met het zwakke motortje in onze auto.
  • Je verwacht het niet zo afgelegen, maar het is betaald parkeren. Omdat je Nederlandse pinpas vermoedelijk niet werkt, moet je dus een paar ponden (3,5) in muntvorm meenemen. Dat moet je overigens sowieso in Schotland doen, bijna overal betaal je 2-3 euro om te parkeren en werkt je pinpas niet.

Een rondje over het eiland Skye: via het westen weer terug

Zodra je het Quiraing-rondje hebt gedaan (ik zal eerlijk zijn: wij draaiden op een kwart van de route om :-)) kun je de weg westwaarts volgen. Deze weg is nog steeds smal, maar gaat aan deze kant juist heel geleidelijk omlaag. Je komt er de volgende hotspots tegen:

 • De weg kruist een prachtige, kronkelende rivier. Wij hebben onze auto op een bepaald moment op een grote parkeerplaats neergezet om er naar toe te kunnen lopen (zie foto hieronder).
 • Aan de westkant van het eiland is het uitzicht vanaf de weg prachtig op Uig Bay. In de bocht zitten de ‘Falls of Rha’, maar die hebben we overgeslagen omdat we al best veel watervallen hadden gezien.
 • Wat je zeker niet over moet slaan zijn de Fairy Glen, prachtige groene heuveltjes die eruit zien alsof er elfjes hebben gewoond.
 • Verder naar het westen kun je naar Dunvegan Castle, een beroemd kasteel met een bijzonder verleden. Er gaat een verhaal over de lord van het kasteel die trouwde met een elf en een ‘geluksvlag’ kreeg die maar drie keer geluk kon brengen. Blijkbaar hebben ze er al twee oorlogen mee gewonnen, en wachten ze nu op de beste derde gelegenheid. De vlag is in het kasteel ook nog te zien. Mocht je het kasteel (of de tuinen) niet ingaan: iets verderop is het ‘Castle Dunvegan Viewpoint’ waar je niet alleen een mooi uitzicht over het kasteel hebt, maar ook over het water en de eilanden aan de overkant.
 • Nog een stuk verder naar het westen kom je op het Neist Point, het meest westelijke punt van Groot Brittanië (los van de eilanden). Je kunt er naar de vuurtoren lopen, maar blijkbaar is het veel mooier om vanuit de parkeerplaats wat naar het noorden te lopen en van daaruit het uitzicht te zien/fotograferen. Blijkbaar kun je daar ook soms walvissen of dolfijnen zien, de Atlantische Oceaan is vlakbij. Ik gebruik het woord ‘blijkbaar’ hier regelmatig omdat we zelf geen tijd meer hadden om naar Neist Point te rijden.

Vanuit de westkant van het eiland rijd je over de A863 terug naar de brug naar het ‘vasteland’. Zoals eerder al vermeld heb je onderweg een prachtig uitzicht op de hoogste berggroep van Engeland. Via een zijweg kun je overwegen nog naar de ‘Fairy pools’ te rijden, blijkbaar een prachtige verzameling watervallen waarin mensen soms ook zwemmen. Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor.

Al met al lijkt Skye de naam ‘mooiste eiland van Europa’ wel waar te maken, alhoewel ik natuurlijk nooit alle eilanden van Europa heb gezien. Als je het eiland op rijdt is het de eerste uren allemaal nog niet zo bijzonder, zeker als je al veel van Schotland hebt gezien. Maar als je later de grillige combinaties van groene bergen en blauw water ziet vanuit hoge hoogten, ben je verkocht. Vanaf nu gaan alle vakanties tegenvallen…

Bekijk ook:

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *