Sintra was alsof je in een groot sprookjesboek stapte met haar prachtige kastelen, kleurrijke paleizen en unieke tuinen. Of ja, wanneer je even niet kijkt naar de rijen toeristen. Voorafgaand aan mijn bezoek heb ik tientallen blogs and websites afgespit om de beste tips en informatie te krijgen voor een bezoek aan Sintra en alsnog voelde ik me niet helemaal voorbereid. Daarom probeer ik in deze blog zo duidelijk en eerlijk mogelijk antwoord te geven op: hoe bezoek je Sintra het beste in een dag.

Pena palace - Sintra kastelen en paleizen: alles wat je moet weten voor je bezoek
Een van de terrassen van Pena Palace

Waar ligt Sintra in Portugal?

Sintra is een gemeente binnen het district van Lissabon en ligt op ongeveer een half uur rijden van het stadscentrum van Lissabon in het westen van Portugal.

Sintra bezoeken vanuit Lissabon

Veel mensen combineren Sintra met hun citytrip naar Lissabon. Binnen drie kwartier ben je met het openbaar vervoer in Sintra wat het een makkelijke dagtrip maakt. Het is ook mogelijk om met de auto te komen maar het parkeren is erg lastig, de wegen zijn erg spannend en veel is eenrichtingsverkeer, daarom kiezen veel mensen om met de trein te gaan.

Met de trein naar Sintra

Sintra bereik je het makkelijkst met de trein vanaf Lissabon station Rossio. Dit grote centrale station ligt in het centrum van Lissabon en is vanaf verschillende metrolijnen makkelijk te bereiken. Voor maar een paar euro (ik denk niet meer dan €5 voor een retourticket). Het makkelijkst is om een oplaadbare Viva Viagum kaart te kopen op een van de metrostations en deze te gebruiken om door de poortjes te komen, maar ik zal in een latere blog meer schrijven over het openbaar vervoer in Lissabon.

In de rozentuin in Monserrate

Vervoer in Sintra

Naast dat je natuurlijk ook zelf het avontuur aan kan gaan om uitdagende wandelingen naar de paleizen te doen of om met je auto de smalle, steile eenrichtingsweggetjes te trotseren, zijn er twee manieren om de paleizen te bezoeken vanaf het treinstation van Sintra.

Hop-on Hop-off bus

Ik schrok me een hoedje toen ik hoorde €24 euro voor een ticket, online had ik gelezen dat het rond de €6 lag. Gelukkig hoorde ik snel dat dit een ticket was voor de hele dag en voor alle toeristenbussen in Sintra. Ik gok dat dit onlangs veranderd is want ik heb dit online niet terug kunnen vinden. Er zijn twee buslijnen die belangrijk zijn. Bus 434 brengt je naar Pena Palace en het kasteel van de Moren en bus 435 naar Quinta da Regaleira en Monserrate palace. Let wel op dat je contant geld meeneemt voor in de bus!

Tuktuk

Naast de bussen is het ook mogelijk om voor een tientje per persoon met een Tuktuk gebracht te worden naar een paleis naar keuze. Leuk als je bereid bent om meer te betalen en liever niet in overvolle bussen stapt.

Ruinas da Capela Monserrate palace - Sintra kastelen en paleizen: alles wat je moet weten voor je bezoek
Ruinas da Capela in Monserrate

Sintra bezienswaardigheden: paleizen en tuinen

Ondanks dat ik het liefst zo veel mogelijk paleizen en kastelen bezocht, hadden we maar beperkt de tijd en zijn we uiteindelijk maar naar twee paleizen en tuinen geweest namelijk: Pena Palace en Monserrate Palace. Hieronder in het kort onze ervaring met de bezochte paleizen en een lijstje met andere populaire bezienswaardigheden van Sintra.

Pena Palace en Park of Pena

Het toeristenplaatje van Sintra: Pena Palace. Dit fantasierijke paleis stond dan ook op nummer 1, net als bij veel andere mensen want het is er ontzettend druk. Voordat het park opengaat staat er al een rij bij de kassa, welke je makkelijk kan skippen wanneer je vooraf online al je tickets koopt. Je hebt twee soorten tickets, een ticket voor het park en de terrassen van het paleis (7,50€ pp), en een ticket waarmee je ook nog binnen in het paleis kan (14€ pp). Om in het paleis te kunnen moet je in een ellenlange rij staan. Wij hebben als eerst een rondje gelopen over de terrassen van het paleis en zijn daarna door de wonderlijke tuinen geslenterd.

Mij lijkt het onwijs zonde als je vrijwel de hele dag kwijt bent met het in de rij staan om het paleis van binnen te zien. De beste tip die ik je kan geven is om je kostbare tijd door te brengen in de prachtige tuinen en de binnenkant van het paleis te laten voor wat het is. Op verschillende blogs heb ik ook gelezen dat twee uur wachttijd het niet waard is. Wil je graag een paleis van binnen zien in Lissabon? Dan is paleis Nacional da Ajuda prachtig.

Pena park - Sintra kastelen en paleizen: alles wat je moet weten voor je bezoek

Paleis Monserrate en tuinen

Paleis Monserrate was veruit mijn persoonlijke favoriet. Omdat het paleis wat verder gelegen ligt dan de andere paleizen, is het hier een stuk rustiger. Daarbij is een ticket ook een stuk goedkoper. De tuinen, waaronder een Indiase en Mexicaanse, zijn adembenemend. Het paleis zelf is klein maar kun je ook gratis bezoeken met je parkticket. Het voelt echt even alsof je terugkeert in de tijd wanneer je de tuinen en het paleis bewondert.

Monserrate paleistuin - Sintra kastelen en paleizen: alles wat je moet weten voor je bezoek

Bekijk ook deze leuke hotspot die je niet mag missen in Lissabon!

Quinta da Regaleira

Onze taxichauffeur die ons diezelfde avond om drie uur ‘s nachts bij onze Airbnb afzette vond dat we de mooiste plek van Sintra hadden gemist en vond dat we zeker een keer terug moesten komen. Aangezien het niet mogelijk is om vooraf een ticket te kopen voor dit prachtige domein liet ik het even afhangen van hoe veel tijd we over hadden nadat we Pena Palace en Monserrate hadden bezocht. Helaas bleef er weinig tijd over en was de rij erg lang dus hebben we dit prachtige werelderfgoed moeten missen.

stone initiation well at quinta da regaleira in portugal
Photo by ArtHouse Studio on Pexels.com

Moors Kasteel

Op vrijwel elke website en blog wordt aangeraden om dit kasteel te bezoeken. Ikzelf vond het er nogal saai uit zien als je kijkt naar de andere opties die er waren. Misschien dat ik ook een beetje bevoorrecht ben omdat ik al erg veel kastelen heb gezien in mijn leven. Het voordeel is dat dit kasteel wel dicht bij Pena Palace ligt dus je slaat twee vliegen in een klap en daarbij is een ticket ook een stuk goedkoper. Maar dit kasteel staat persoonlijk voor mij wel pas op nummer 4.

Paleis van Sintra en overig

Naast deze vier bekendste attracties zijn er ook wat minder populaire attracties waar de meeste mensen niet aan toe komen omdat ze maar een dag in Sintra zijn. Zo is er nog het nationale paleis van Sintra, het paleis en tuinen van Quelez, een museum over mythes en legendes van Sintra en het historische klooster Convento dos Capuchos. Hier vind je verschillende (combi-)tickets die je bezoek aan Sintra een stuk voordeliger kunnen maken.

Monserrate palace - Sintra kastelen en paleizen: alles wat je moet weten voor je bezoek
Binnen in het Monserrate paleis

5 Extra tips voor Sintra

Doordat ik vooraf al verschillende websites en blogs gelezen had kon ik veel fouten vermijden, hierbij deel ik nog een aantal extra tips voor je bezoek.

1 Vermijd de rijen!

Let op dat je niet zo maar de meute volgt en in een rij gaan staan waar je helemaal niet hoeft te wachten. Wij hebben ons lesje geleerd toen we in Lissabon een ritje in de welbekende Tram 28 wilden maken. De rij bij Pena Palace is enkel en alleen om in het paleis te gaan, en daar heb je dus aparte tickets voor nodig. Heb jij park tickets, dan kun je gewoon voorbij de rij lopen en de terrassen van het paleis bezoeken.

2 Bezoek maximaal 3 paleizen

Tijdens onze Free Walking tour in Lissabon werd door onze tourguide aangeraden om maar twee en maximaal drie paleizen en kastelen te bezoeken. Voor mij was het erg verleidelijk om ze allemaal in een dag te bezoeken maar ik ben heel blij met de keuze om zelfs maar twee paleizen te bezoeken.

3 Weer in Sintra

Als je een dagtrip doet vanuit Lissabon, hou er dan rekening mee dat het in Sintra een stuk kouder en bewolkter kan zijn. Omdat je wat hoger in de bergen zit en er in Sintra veel meer bossen zijn kan het erg koud worden in een jurkje.

4 Lunchen in Sintra

Wij vonden persoonlijk de restaurants bij het treinstation er niet erg smakelijk uitzien. Tip voor als je snel lunch wil halen, loop eventjes met het trapje naar beneden, daar ziet het er wat fatsoenlijker uit.

5 Laatste bus

Het was even spannend of we nog wel terug zouden kunnen komen naar het treinstation vanaf Paleis Monserrate. De buslijn die je vanaf Monserrate naar het station brengt komt namelijk eerst nog langs Quinta da Regaleira waardoor het kleine busje al volledig volzit als hij bij het busstation aankomt. Ieder half uur kun je mee met de bus, maar de laatste gaat rond 18:00. Wij konden met die van 17:30 al niet meer mee omdat hij vol zat, gelukkig stonden we daardoor vooraan in de rij voor de laatste bus waar van de 40 wachtenden er maar 4 mensen in konden stappen waaronder wij. Er rijden wel Tuktuk’s die je nog terug kunnen brengen, maar als je geld wil besparen zorg dan dat je op tijd bij de bushalte staat.

Conclusie

Sintra is een fantastisch sprookje en een echte must als je een citytrip naar Lissabon maakt. Zorg dat je van te voren je tickets online koopt aangezien je dit een heleboel tijd bespaart en plan niet meer dan drie paleizen of kastelen op één dag. Ik zou graag nog een keer terugkeren!

Lees hier ook over 5 sprookjesachtige stadjes in de Elzas in Frankrijk

Pena palace - Sintra kastelen en paleizen: alles wat je moet weten voor je bezoek

Zou jij ooit Sintra willen bezoeken?

Dit artikel kan affiliate links bevatten

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *