Riga is de hoofdstad van Letland. Tijdens mijn rondreis door de Baltische Staten maakte ik kennis met de prachtige en historische stad. De stad heeft veel te bieden voor zowel toeristen als zakenreizigers. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen stedentrip of een cultuur- en geschiedenisrijke ervaring, Riga biedt het allemaal. In deze gids laat ik je zien waarom Riga een must-visit bestemming is.

Waarom ik Riga het bezoeken waard vind

Riga is een fascinerende stad met een rijke geschiedenis en een unieke cultuur. De stad staat bekend om haar prachtige Art Nouveau-architectuur, historische monumenten en schitterende parken en tuinen. Maar Riga is ook een moderne en dynamische stad, met een bruisend nachtleven en veel winkels, restaurants en cafés. Het is vaak een onderbelichte stad. Juist daarom vind ik de stad prachtig, omdat je hierdoor weinig toeristen tegenkomt. 

Wat te zien en te doen in Riga

Tijdens mijn bezoek heb ik de onderstaande bezienswaardigheden bezocht:

 • Oude Stad: Riga’s Oude Stad is een van de best bewaarde en mooiste oude steden in Europa. Je kunt er lange wandelingen maken door de smalle steegjes en over de charmante bruggen. Hier vind je ook veel historische monumenten, zoals de Dom van Riga en het St. Petersklooster.
 • Art Nouveau-architectuur: Riga is bekend om haar prachtige Art Nouveau- architectuur. Je kunt deze stijl het beste bewonderen in de Elizabetesstraat en de Alberta iela.
 • Latvian National Museum of Art: Het Latvian National Museum of Art is een van de grootste en meest prestigieuze musea in Letland. Hier vind je werken van Latvische kunstenaars, evenals internationale kunst uit de 19e en 20e eeuw.
 • Het nachtleven: Riga heeft een bruisend nachtleven met veel bars, clubs en cafés. Tijdens mijn bezoek zag ik veel jonge backpackers, Riga biedt ook veel gelegenheid voor rustiger uitgaan.
 • Centrale Markthal: Wanneer je op stedentrip naar Riga gaat, is een bezoek aan de Centrale Markthal zeker de moeite waard. De Centrale Markthal is de grootste overdekte markt in Europa en biedt alles, van verse producten tot kleding en souvenirs. Erg leuk om doorheen te lopen en je souvenirs te komen.

Activiteiten buiten de stad

Riga is een prachtige stad en omdat het niet erg groot is, heb ik hieronder een aantal tips op een rijtje gezet die ik heb gedaan tijdens mijn verblijf. Dit zijn de activiteiten die ik heb ondernomen voordat ik de bus naar Tallinn heb gepakt:

 • Natuurparken: bezoek het Gauja National Park of het Slītere National Park voor wandelingen en outdoor activiteiten.
 • Historische steden: bezoek de oude steden Cēsis en Sigulda voor een blik op de Baltische geschiedenis.
 • Stranden: ga naar de badplaats Jurmala voor een dagje strand en ontspanning. De badplaats is bekend onder veel rijke Russen.
 • Architectuur: bekijk de Art Nouveau-gebouwen in Jūrmala en de fraaie kerk van stadscentrum Jelgava.
 • Cultureel erfgoed: bezoek het Ethnographic Open-Air Museum of Latvia voor een kijkje in de traditionele Latvische cultuur en geschiedenis.

Reizen naar Riga

Riga is bereikbaar via verschillende vervoersmiddelen, waaronder vliegtuig, trein en bus. Ik reisde naar Riga met het vliegtuig en verbleef enkele dagen in de stad. Daarna nam ik de bus naar Tallinn. Een retourvlucht naar Riga is erg betaalbaar.

Cultuur van de stad

Ben je een echte reiziger die houdt van de niet standaard reizen zoals ik, dan is Riga een echte verborgen plek. De stad heeft namelijk een rijke en diverse cultuur. Hier zijn enkele aspecten van de cultuur van Riga die je moet weten:

 • Architectuur: Riga is bekend om zijn Art Nouveau-architectuur, die je in verschillende delen van de stad kunt zien.
 • Geschiedenis: de stad heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 13e eeuw. Deze geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de oude gebouwen en monumenten van de stad.
 • Kunst en muziek: Riga is een centrum voor kunst en muziek, met verschillende musea en concertzalen.
 • Folklore: de stad viert haar traditionele Latvische folklore tijdens verschillende feesten en festivals gedurende het jaar.
 • Gastronomie: Riga biedt een scala aan culinaire ervaringen, met lokale restaurants die gebruik maken van traditionele recepten en ingrediënten.

Dit artikel is geschreven door Tobias van Wanderlands.nl

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *