Een bezoek brengen aan Auschwitz, het is de meest nare ervaring die een plek je kan geven. Toch is het naar mijn mening onwijs belangrijk dat je deze ervaring hebt gehad. Het is namelijk nog verschrikkelijker dan je denkt.

Met een tour van Krakowdirect zijn we vanaf Krakau naar Auschwitz gereisd, wat ons er goed bevallen is. Meer informatie over Krakowdirect vind je verder in het artikel.

Ons bezoek aan Auschwitz met gids

Om 11:00 werden we opgehaald vóór onze Airbnb in Krakau. Nadat we alle andere bezoekers opgehaald hadden, reden we in een uur naar het eerste kamp. Wanneer je uit het tourbusje stapt, denk je eerst dat je bij een toeristische attractie aangekomen bent, maar als je eenmaal door de poorten gaat is dat gevoel onmiddellijk verdwenen.

Voorbij de poorten kregen we een koptelefoon die bedoeld was om het geluid te versterken van onze tourgids. Ze gaf ons een tour over het hele terrein van het eerste Auschwitz, wat tot 1942 nog enkel een werkkamp was. Later is het pas een vernietigingskamp geworden. 

Auschwitz - Verschrikkelijk: mijn ervaring met een beangstigend bezoek aan Auschwitz

De hele tour duurde zo’n 1,5/2 uur. Onze gids vloog overal doorheen, wat voor enkele invaliden en ouderen niet handig was. De reden voor het flinke tempo wat erachter zat was niet duidelijk, maar als je goed te been bent en een woordje Engels kunt begrijpen is het totaal geen probleem. Onze gids heeft onwijs veel uit kunnen leggen en ik merk dat haar woorden ook echt bij mij zijn doorgedrongen.

Daarnaast hadden we ook nog de mogelijkheid om door de gaskamers te lopen. Wat er op zo’n moment door je heen gaat is onbegrijpelijk.

Nadat de tour door het eerste kamp achter de rug was, hadden we een korte pauze en vertrokken we met het tourbusje naar het tweede kamp: Auschwitz Birkenau.

Auschwitz Birkenau

Na ongeveer een kwartier rijden kwamen we hier aan. Dit is nog onbegrijpelijker. Een onwerkelijk groot terrein wat eigenlijk zelfs nog drie keer zo groot zou moeten worden. Dezelfde tourgids als bij het eerste kamp gaf ons hier ook een tour. 

Auschwitz Birkenau - Verschrikkelijk: mijn ervaring met een beangstigend bezoek aan Auschwitz

Auschwitz Birkenau is later gecreëerd toen het eerste kamp te klein werd. Dit werd geopend en vooral gebruikt als vernietigingskamp. Wel zijn alle gaskamers op deze locatie destijds afgebrand door de Duitsers, dus daar is weinig van over.

Daarnaast hadden we de mogelijkheid om een van de barakken van binnen te zien. Honderden mensen per barak. 16 personen per bed van ongeveer drie meter. In de winter ijskoud, in de zomer bloedheet. Woorden kunnen deze barre omstandigheden niet beschrijven.

snow landscape water weather
Photo by Artūras Kokorevas on Pexels.com

Nadat de tweede tour van ongeveer 1/1,5 uur afgelopen was, werden we weer bij het tourbusje verwacht en zijn we meteen teruggebracht naar de locatie waar we opgepikt waren. Het is net of je even terug in de tijd bent geweest. 

Informatie over KrakowDirect

KrakowDirect biedt verschillende tours aan naar onder andere Auschwitz en de zoutmijnen. Je wordt vervoerd in een kleine tourbus met een aardige Engelssprekende buschauffeur. (Aardig staat in de voorwaarden, maar Tom, onze chauffeur had de verwachtingen zeker overtroffen).

De heenreis duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten, je rijdt door het landschap van Polen wat af en toe leuke uitzichten oplevert. Nadat alle gasten opgehaald zijn, pikt de chauffeur ook nog even de tourgids op. Zij sprak ook perfect verstaanbaar Engels en zij deed de gehele tour die in totaal zo’n 6,5/7 uur duurde inclusief reistijd.

De gehele trip is er goede begeleiding, je kunt je spullen achterlaten in de bus aangezien niet alles mee naar binnen mag. Daarnaast zijn ze erg vriendelijk en helpen ze je graag met je vragen. Betaling gebeurt op het moment dat je weer terug afgezet wordt. Het is een lange dag, maar zeker een goed georganiseerde en indrukwekkende. Boek hier je ticket voor deze tour voor ongeveer €25,00 per persoon.

Stedentrip Krakau? Dan kun je dit leuke restaurantje echt niet missen!

red roses on a railway covered with snow
Photo by Giota Sakellariou on Pexels.com

Heb jij al ooit een concentratiekamp bezocht?

Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Bekijk ook:

3 Reacties

  1. Ik heb ooit snuffel stage gelopen in een joods verzorgingstehuis, daar heb ik zulke erge verhalen gehoord dat ik niet eens naar zo’n kamp durf… zo erg wat al die mensen meegemaakt hadden en als ze dementeren beleven ze het opnieuw ook….

    1. Oh dat lijkt me zo erg.. het is echt een verschrikkelijke plek. Door die echte verhalen die je hebt gehoord wordt het natuurlijk nog een stuk echter..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *