Een bezoek brengen aan Auschwitz, het is een verschrikkelijke ervaring en tegelijkertijd naar mijn mening onwijs belangrijk dat je deze ervaring hebt gehad. Auschwitz Birkenau is het kamp waar Anne Frank gescheiden werd van haar familie en waar meer dan een miljoen mensen op een verschrikkelijke wijze om het leven zijn gekomen. Vandaag de dag zijn de twee kampen te bezoeken voor toeristen. Een bezoek aan Auschwitz zal voor altijd bij je blijven..

Waar ligt Auschwitz?

Auschwitz was het grootste Duitse concentratiekamp gelegen in Oświęcim in Polen bestaande uit twee kampen, het originele Auschwitz en Auschwitz Birkenau. Het ligt op ongeveer een uur afstand van de Poolse stad Krakau, veel mensen combineren daarom het bezoek aan Auschwitz met een citytrip naar Krakau.

Met een tour van Krakowdirect zijn we vanaf Krakau naar Auschwitz gereisd, wat ons er goed bevallen is. Je wordt opgepikt bij je accommodatie en wordt vervoerd in een kleine tourbus met een aardige Engelssprekende buschauffeur. (Aardig staat in de voorwaarden maar Tom, onze chauffeur, had de verwachtingen zeker overtroffen).

De heenreis duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten, je rijdt door het landschap van Polen wat af en toe leuke uitzichten oplevert. De gehele trip is er goede begeleiding en je kunt je spullen achterlaten in de bus aangezien niet alles mee naar binnen mag. Daarnaast zijn ze erg vriendelijk en helpen ze je graag met je vragen. Boek hier je ticket voor deze tour voor ongeveer €27,00 per persoon, ik heb eventjes vergeleken, dit is een van de goedkopere opties.

Auschwitz bezoeken met gids

Om 11:00 werden we opgehaald vóór onze Airbnb in Krakau. Nadat we alle andere bezoekers opgehaald hadden, reden we in een uur naar het eerste kamp. Wanneer je uit het tourbusje stapt, denk je eerst dat je bij een toeristische attractie aangekomen bent, maar als je eenmaal door de poorten gaat is dat gevoel onmiddellijk verdwenen.

Voorbij de poorten kregen we een koptelefoon die bedoeld was om het geluid te versterken van onze tourgids. Ze sprak perfect verstaanbaar Engels en bleef onze tourgids tijdens ons hele bezoek. Ze gaf ons een tour over het hele terrein van het eerste Auschwitz, wat tot 1942 nog enkel een werkkamp was. Later is het pas een vernietigingskamp geworden. 

Auschwitz - Verschrikkelijk: mijn ervaring met een beangstigend bezoek aan Auschwitz

Stedentrip Krakau? Dan kun je dit leuke restaurantje echt niet missen!

De hele tour in Auschwitz duurde zo’n 1,5/2 uur. Onze gids vloog overal doorheen, wat voor enkele invaliden en ouderen niet handig was, maar als je goed te been bent en een woordje Engels kunt begrijpen is het totaal geen probleem. Onze gids heeft onwijs veel uit kunnen leggen en ik merk dat haar woorden ook echt bij mij zijn doorgedrongen. Daarnaast hadden we ook nog de mogelijkheid om door de gaskamers te lopen. Wat er op zo’n moment door je heen gaat is onbegrijpelijk.

Nadat de tour door het eerste kamp achter de rug was, hadden we een korte pauze en vertrokken we met het tourbusje naar het tweede kamp: Auschwitz Birkenau.

Auschwitz Birkenau

Na ongeveer een kwartier rijden kwamen we hier aan. Dit is nog onbegrijpelijker. Een onwerkelijk groot terrein wat eigenlijk zelfs nog drie keer zo groot zou moeten worden. Dezelfde tourgids als bij het eerste kamp gaf ons hier ook een tour. 

Auschwitz Birkenau is later gecreëerd toen het eerste kamp te klein werd. Dit werd geopend en vooral gebruikt als vernietigingskamp. Wel zijn alle gaskamers op deze locatie destijds afgebrand door de Duitsers, dus daar is weinig van over.

Daarnaast hadden we de mogelijkheid om een van de barakken van binnen te zien. Honderden mensen per barak. 16 personen per bed van ongeveer drie meter. In de winter ijskoud, in de zomer bloedheet. Woorden kunnen deze barre omstandigheden niet beschrijven.

snow landscape water weather
Photo by Artūras Kokorevas on Pexels.com

Nadat de tweede tour van ongeveer 1/1,5 uur afgelopen was, werden we weer bij het tourbusje verwacht en zijn we meteen teruggebracht naar de locatie waar we opgepikt waren. Het is net of je even terug in de tijd bent geweest, een tijd die we hopelijk nooit meer mee hoeven te maken. 

Lees hier ook mijn tips voor een citytrip Krakau van drie dagen!

red roses on a railway covered with snow
Photo by Giota Sakellariou on Pexels.com

Heb jij al ooit een concentratiekamp bezocht?

Bekijk ook:

3 Reacties

  1. Ik heb ooit snuffel stage gelopen in een joods verzorgingstehuis, daar heb ik zulke erge verhalen gehoord dat ik niet eens naar zo’n kamp durf… zo erg wat al die mensen meegemaakt hadden en als ze dementeren beleven ze het opnieuw ook….

    1. Oh dat lijkt me zo erg.. het is echt een verschrikkelijke plek. Door die echte verhalen die je hebt gehoord wordt het natuurlijk nog een stuk echter..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *