Óbidos is een pittoresk stadje in Portugal op een uurtje van Lissabon, met zijn schattige witte huisjes en blauwgele elementen. Je waant je bijna terug in de middeleeuwen als je door deze prachtige stad loopt!

Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon

Waarom zou je Óbidos moeten bezoeken?

De dag dat we Óbidos bezochten was een van de hoogtepunten van onze week in Portugal samen met Sintra. Het is een prachtige pittoreske plaats waar je je zeker een aantal uur kan vermaken. De plaats laat je beleven hoe Portugal er in de middeleeuwen uitzag, en dat valt zeker niet tegen. Daarbij was het toen wij er waren redelijk rustig wat het nog leuker maakt.

Vanaf Lissabon naar Óbidos met de bus

Wanneer je niet je eigen auto hebt en je wil een dagtrip maken vanaf Lissabon, dan is het het handigst om met de bus vanaf Lissabon station Campo Grande te gaan, makkelijk te bereiken met de gele en blauwe metro lijn. Er is ook een trein die naar Óbidos rijdt, maar dit is een regionale trein met veel tussenstops waardoor je er al snel 2,5 uur over doet, met de bus slechts 60 minuten.

Aangezien het bij ons eventjes duurde voordat we de bushalte gevonden hadden, wanneer je de metro uitstapt aan de stadion zijde, ga dan naar links. Steek over op het zebrapad en ga wederom naar links. Hier zie je alle bussen al staan. Het is dan een bus helemaal achterin genaamd Rapida Verde wat ‘Green Express’ betekent. Deze bus brengt je binnen 60 minuten in Óbidos en maakt slechts een tussenstop in Bombarral. Tickets koop je bij de buschauffeur voor ongeveer €8 per persoon voor een enkele ticket. Let op, je kunt alleen met contant geld betalen. Hier vind je alle vertrektijden van de bus.

Je stapt uit bij een bushalte recht voor de stadspoorten van Óbidos. Wanneer je weer terug wil keren, kom dan naar dezelfde plek terug. Aan de overkant zal de bus weer terug naar Lissabon vertrekken.

Veel mensen kiezen er ook voor om een dagtocht te doen vanuit Lissabon waarbij je niet alleen naar Óbidos gaat maar ook naar Fátima en Nazaré. Zo’n dagtocht duurt in totaal 9 uur en is het waard als je veel uit je tijd wil halen, vervoer vanaf Lissabon is namelijk inbegrepen.

Wat mag je niet missen in Óbidos

Ondanks dat Óbidos maar een kleine stad is, is er genoeg te doen. Naast het rondwandelen door de prachtige straatjes waar je om ieder hoekje een nieuwe verrassing tegenkomt, zijn er ook een aantal unieke bezienswaardigheden.

Porto da Vila

Wanneer je door de stadsmuren stapt is deze toegangspoort het eerste wat je tegenkomt. We voelden ons meteen helemaal welkom aangezien er twee inwoners opera aan het zingen waren op deze bijzondere plek.

Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon

Op de stadsmuren lopen

De hele stad is omringd door stadsmuren waar je een volledig rondje op kan lopen, of kan gaan zitten en genieten van de prachtige witte huisjes als uitzicht. Wij gingen voor beide. Al zijn er geen railingen om je te beschermen als je naar beneden dondert dus kijk wel uit, zeker als het heeft geregend en glad is.

Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon
uitzicht vanaf stadsmuren - Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon

Castelo de Óbidos

Het middeleeuwse kasteel, daterend uit 1148 is lange tijd het paleis geweest, maar nu is het omgetoverd tot hotel waar gasten een royaal verblijf krijgen met prachtig uitzicht. Het is ook mogelijk om in het restaurant te lunchen of dineren, zorg wel dat je van te voren reserveert.

Kasteel van obidos

Rua Direita

Rua Direita is de hoofdstraat, gelegen in het midden van de stad, met allerlei leuke souvenirwinkels en creatieve ondernemers die hun ambachtelijke spullen verkopen aan toeristen.

Rua direita - Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon
Rua direita - Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon

Ginjinha drinken in een cup van chocolade

In deze straat verkoopt vrijwel iedereen Ginjinha, een populair kersenlikeur uit Portugal wat geserveerd wordt in een cup van chocolade. Wij hadden dit in Lissabon ook al geprobeerd maar dachten dat het geen kwaad kon om er nog een te proberen.

Kerken

Door de stad heen zijn er verschillende kerken zoals Capela de São Martinho en Igreja de São Pedro. Breng ook vooral een bezoekje aan Igreja de São Tiago, hier vind je een boekenwinkel in de kerk.

Dineren of lunchen in Óbidos

Je hebt verschillende leuke plekjes binnen de stadsmuren om te lunchen en dineren. Wij zelf zijn bij het Italiaanse XII Apóstolos gaan eten in de avond, wat een prima aanrader is, en hadden zelf lunch meegebracht.

Maar ook buiten de stadsmuren heb je een aantal opties, die er achteraf ook heel goed uitzagen. Voor de lunch is Avocado Coffee & Healthy food leuk, voor diner is JamonJamon leuk.

Ontdek middeleeuws Óbidos: perfecte dagtrip vanaf Lissabon

Ik ben verliefd geworden op Óbidos en zal altijd van de daken schreeuwen dat als je de kans hebt om hierheen te gaan, je het altijd moet doen. Of dat nu op doorreis door Portugal, of als dagtrip vanaf Lissabon is.

Ben jij ooit in Óbidos geweest?

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *