Het dorp waar een bekende sprookjesschrijver geboren en getogen is bezoeken in de week dat het bestaan van deze man uitgebreid gevierd wordt in alle hoeken van de straten. Dat klinkt als een perfecte dag voor mij.

Tijdens onze Interrail reis bezochten we Odense in Denemarken. Het was eerder een tussenstop zodat we niet vanuit Stockholm in een ruk door naar ons kikkerlandje hoefden te reizen. Maar wanneer je me vertelt dat Hans Christian Andersen in dit dorpje is geboren, ben ik laaiend enthousiast.

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen is een Deense schrijver. Hij is vooral bekend van zijn verhalen als de kleine zeemeermin, de nieuwe kleren van de keizer en de prinses op de erwt. Bovendien is het verhaal van Disney’s Frozen op zijn verhaal over de sneeuwkoningin gebaseerd. Verder zijn er verschillende sprookjes van hem terug te vinden in de Efteling.

Zoals jullie niet is ontgaan, ben ik dol op sprookjes en alles wat daarmee te maken heeft. Ik vind het geweldig om terug de tijd in te gaan om bijzondere verhalen te ontdekken. Daarnaast heb ik vroeger altijd een spel van Hans Christian Andersen gespeeld waarbij ik altijd op mijn vaders schoot zat achter de computer omdat ik het zelf te eng vond om de knopjes te besturen. Nostalgie speelt dus ook een belangrijke rol. Serieus, lees het verhaal van de tondeldoos, het meisje met de zwavelstokjes en kleine Claus en grote Claus. Het zijn oprecht hele leuke sprookjes om te lezen.

Mij kon je niet blijer maken toen ik hoorde dat de dag dat we in Odense waren, er allerlei optredens en culturele stands waren die het bestaan van Andersen vierden. We hebben slechts een enkele dag nodig gehad om de stad te ontdekken en hebben daarnaast kunnen genieten van wat leuke optredens.

Hans Christian Andersen Festival Odense, denemarken

Hans Christian Andersen Museum

Door de hele stad staan beelden van sprookjes. Naast deze beelden staat er ook een Andersen museum, het oude huis waar hij geboren is en een aantal andere belangrijke gebouwen. Helaas hadden we de hele vakantie al genoeg uitgegeven in het dure Scandinavië dus hebben we besloten om onze eigen free walking tour te doen. Met wat shoppen en chillen erbij.

De binnenstad oogt niet perse enorm groot, wel is het gevuld met kleurrijke gebouwen, schattige eettentjes en leuke boetiekjes. Je kunt je er dus zeker een dagje vermaken. Zeker als je het combineert met musea óf als je een geluksvogel bent, en er een festival gaande is die dag.

Optredens in de stad

Nadat we de stad hadden verkend, lazen we dat er een optreden was in een parkje dichtbij de stad. Aangezien het gratis was, besloten we om een kijkje te nemen. En wat waren we blij dat we deze keuze gemaakt hadden. Het was namelijk een mini-musical waarin verschillende sprookjes van Andersen werden uitgebeeld door kinderen. Ze deden het ontzettend leuk en je zag aan alles dat ze er het hele jaar voor geoefend hebben. Het parkje waar we zaten was onwijs gezellig en we hebben oprecht genoten van het optreden.

In de avond zijn we eerst pasta gaan eten bij onze Airbnb en vervolgens terug de stad in gegaan voor een avondoptreden in hetzelfde parkje. Dit was een kunstzinnig stuk met veel dans en acrobatiek. Maar het was zeker leuk.

Ik heb het in Odense onwijs naar mijn zin gehad, desondanks moet je er niet langer dan een dag blijven. Je hebt alles namelijk vrij snel gehad. Ben jij ook van plan om naar Odense te gaan? Probeer dan ook tijdens dit festival te gaan, het brengt echt een gezellige en kunstzinnige sfeer in de stad.

Ben jij ook zo dol op sprookjes?

Bekijk ook:

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *