De Zaanse Schans, dat moet de grootste toeristenval zijn die er in Nederland bestaat. Een paar molens op een rijtje, toch? Dat waren de verwachtingen die ik had toen we deze zomer besloten een vakantie in eigen land te doen en onder andere deze toeristische trekpleister te bezoeken. Toch was het achteraf veel leuker dan verwacht. Kijk je mee?

Zaanse Schans: alles wat je moet weten voor je bezoek

Het zijn namelijk niet alleen molens die je tegenkomt wanneer je deze locatie bezoekt, het is een soort openlucht museum waar je verschillende woon- en werkhuizen vindt uit het jaar 1850. In dit dorp, wat overigens vrij toegankelijk is, kun je bewonderen hoe verschillende producten vroeger ambachtelijk gemaakt werden.

Hoe kom je bij de Zaanse Schans?

Er zijn verschillende manieren om de Zaanse Schans te bezoeken. Bezoek je het als dagtrip vanuit Amsterdam? Dan zijn er ook combi tickets verkrijgbaar waarbij je gratis vervoer én een Zaanse Schans card krijgt.

Wij hadden zelf de auto mee, en ondanks dat er een grote parkeerplaats is, had mijn vader een manier gevonden om goedkoper te parkeren in een woonwijk aan de overkant van de Zaanse Schans. Aangezien wij aan de overkant van de schans geparkeerd hadden, konden we voor 1€ per persoon naar de overkant varen in een klein bootje. Toen we terug huiswaarts keerde zijn we terug om het meer gelopen.

Zaanse Schans: alles wat je moet weten voor je bezoek

Wat te doen bij de Zaanse Schans?

Er is genoeg te beleven en je kunt jezelf er makkelijk een aantal uur vermaken. Sommige bezienswaardigheden zijn vrij toegankelijk, voor sommigen betaal je een kleine entreeprijs. Hieronder lees je alle dingen die je kunt doen!

Neem een kijkje in de winkels

Er zijn verschillende souvenirwinkels en werkplaatsen waar je Hollandse producten kunt kopen. Zo kun je terecht voor verschillende zeepen, allerlei smaken kazen en is er een breed assortiment aan klompen.

Zaanse Schans: alles wat je moet weten voor je bezoek

Bezoek de molens & musea van de Zaanse Schans

Wij zijn zelf alleen naar de gratis bezienswaardigheden geweest zoals de kaasmakerij en de klompenmakerij. Wanneer je langer te besteden hebt, zijn er verschillende molens waar je in kan en zijn er verschillende kleine musea die je kunt bezoeken. Ben je van plan om een of een aantal van de musea en molens te bezoeken, dan is het voordelig om de Zaanse Schans Card voor €23,50 te kopen. Hiermee heb je gratis toegang tot:

  • Zaans Museum
  • De chocolade- en koekjesfabriek Verkade
  • Het Wevershuis
  • Verfmaalmolen ‘De Kat’
  • Houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’
  • De Kuiperij
  • Museum Zaanse Tijd
  • Molenmuseum
Dit is een klein stuk museum wat voor de kaasmakerij zit

Eet Hollandse snacks

Wanneer je langs de huisjes loopt, ruik je de geur van vers gemaakte stroopwafels. Die konden wij zeker niet missen. Er zijn verschillende plekken bij de Zaanse Schans waar je eten kunt vinden en enkelen waar je op het terras kunt zitten. Zo is er ook een oud pannenkoekenhuis.

Vaar met een boot

De Zaanse Schans is natuurlijk gelegen aan het water, wat het extra leuk maakt om de locatie ook met de boot te ontdekken. Aangezien wij aan de overkant van de schans geparkeerd hadden, konden we voor 1€ per persoon naar de overkant varen in een klein bootje. Wil je langer genieten vanaf het water, boek dan voor €14 een windmolentour waar je een uur lang alles over de windmolens leert.

Lees ook over Bunk Utrecht waar je kan verblijven en werken in een oude kerk!

Bezoek de eerste Albert Heijn

Wanneer je een stukje verder loopt, vind je een reconstructie van de eerste kruidenierswinkel daterend uit 1887. Deze winkel stond oorspronkelijk in Oostzaan maar is verplaatst naar Zaandam. Deze museumwinkel, waar je het eerste interieur van de Albert Heijn winkel kunt zien, is vrij toegankelijk.

Het tweede huisje van links is de allereerste Albert Heijn

Bekijk de Zaanse Schans Card voor voordeel!

Zaanse Schans: alles wat je moet weten voor je bezoek

Het waaide trouwens wel enorm hard toen wij er waren..

Overnachten op de Zaanse Schans

Tot slot is het ook mogelijk om te overnachten op de Zaanse Schans, dit kan bij B&B Heerlijck slapen. Ook zijn er verschillende andere hotels en B&B’s buiten de Zaanse Schans waar je kan verblijven.

Zou jij de Zaanse Schans graag bezoeken?

Bekijk ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *