Mijn ervaring met interrail #discoverEU

14 augustus begon het avontuur voor mij, ik zou voor het eerst alleen gaan interrailen. Doodsbenauwd kreeg ik het 2 jaar geleden toen ik voor de eerste keer op het perron stond om naar het HBO te reizen. Dit gevoel kwam weer om het hoekje kijken. Dit keer was het namelijk niet even op een neer naar Breda, maar door heel Duitsland, met de boot naar Denemarken en verder. In deze blog deel ik mijn algemene ervaring met interrail.

IMG_9328

Tijdens de gehele reis ben ik toch wel een aardige regeltante geweest. ‘Dus reisleider Fabiën, waar gaan we nu heen‘ zei een van mijn reisgenoten al na twee dagen. Wil je weten hoe ik deze reis gepland heb? Bekijk dan dit artikel!

Heenreis

14 augustus begon het allemaal, om 6:00 zat ik in de auto om de eerste trein naar Venlo te halen. Gelukkig had ik met Inge al afgesproken in Eindhoven. Via Venlo, Dusseldorf, en Hamburg (waar we de andere twee ontmoetten) zijn we in een stuk door naar Kopenhagen gereisd, waar we in de avond arriveerden. De hele rit duurde zo’n 12/13 uur.

Voor bijna geen een trein in Duitsland hoef je te reserveren gelukkig, enkel de treinen die internationaal rijden. Op de heenreis zijn we met de boot naar Denemarken gevaren. Op de terugreis zijn we gewoon met de trein terug gegaan.

Het treinreizen verliep soepel, af en toe moesten we van plaats ruilen als er mensen waren die wel gereserveerd hadden, maar we hebben altijd genoeg plek gehad. Verder ben ik een enorme stresskip dus ik was ontzettend bang dat het overstappen niet zou lukken of dat we in een trein stapten die 100 kilometer de verkeerde richting in ging, maar gelukkig is dat, op de heenreis immers, niet gebeurd.

Aankomst Kopenhagen

Onze eerste stop was Kopenhagen, waar we in de avond aankwamen bij onze Airbnb net buiten de stad. Het was erg makkelijk te bereiken met de ‘S-Tog’, een soort mix tussen metro en trein die door de hele stad rijdt. Of dit bij onze interrail zat is voor ons tot op heden nog niet duidelijk, dus óf we hebben netjes met onze interrail gereisd óf heel overtuigend zwart gereisd. In totaal hebben we twee dagen in de stad gespendeerd.

IMG_9661

We hebben een geweldige tijd gehad in Kopenhagen en we hebben vrijwel alles kunnen zien wat op onze bucketlist stond. We hebben beide dagen prachtig afgesloten en zijn vervolgens door gereisd naar Stockholm

Vroeg in de ochtend stonden we op om onze tickets te reserveren, in Denemarken is het vrijwel vaak nodig om te reserveren voor je stoel, dit kon gelukkig gewoon bij de informatiebalie op het station. Van Kopenhagen naar Mälmo en daarna door naar Stockholm. De hele rit duurde zo’n 6/7 uur. Prima te doen dus.

IMG_0287

Aankomst Stockholm

Toen we eenmaal aankwamen in Stockholm, of ja een station buiten de stad, hebben we toch maar direct een metropas aangeschaft. Deels omdat ik me niet goed voelde bij het reizen zonder te betalen in Kopenhagen, deels omdat je anders de poortjes niet binnen kwam.

Onze Airbnb lag nog wel eventjes buiten de stad, maar met de metro waren we er zo. De Airbnb, welke trouwens echt heel erg aan te raden is, lag in een rustige omgeving waar veel scholen waren. Verder was het er erg groen en was er een kleine haven op 20 minuten loopafstand.


Fab being Fab

Ik weet niet waarom, maar af en toe ben ik laaiend enthousiast over een bepaalde omgeving die helemaal niet speciaal was. En dat had ik ook hier in Liljeholmen. In de avond zijn we op zoek gegaan naar leven, want restaurants waren schaars. Toen we de deur uitgingen was de lucht al magisch..

IMG_0162

Al begon het op dat moment ontzettend hard te regenen, dus we zijn rennend opzoek gegaan naar het restaurant wat Petra van de Airbnb had aanbevolen. Al waren de andere drie lichtelijk hangry, was deze nerd aan het genieten van de regenachtige omgeving waardoor ik nog enthousiaster werd want de herfst komt eraan! 

Toen we na 20 minuten natgeregend te zijn eindelijk bij Svenska Hamburgerköket, hadden we eindelijk leven gevonden in de brouwerij. Het was net of alle mensen uit deze omgeving hamburgers aan het eten waren in dit leuke tentje. En toen we ons eten voorgeschoteld kregen, begreep ik waarom heel de omgeving hier was. Ondanks dat mijn neus dichtzat en ik niets van mijn hamburger geproefd heb, heb ik ontzettend genoten van de gezellige sfeer en het idee dat ik een hamburger naar binnen aan het werken was. 


De volgende ochtend ben ik alleen gaan wandelen in de omgeving want deze autist moest even opladen. Zoals ik eerder vernoemde, is er een kleine haven in de buurt van onze Airbnb. Daar was iedereen in het water aan het zwemmen of yoga aan het doen.

Conflict

In het algemeen ben ik onwijs enthousiast over Stockholm, maar toch heb ik het gevoel alsof ik het niet goed heb afgesloten. Er is namelijk wat voorgevallen tijdens onze reis waardoor er weinig animo was om verder Stockholm in te gaan of in de avond wat te doen. Je zult je misschien afvragen, ‘wat is er dan precies gebeurd?‘ en ‘waarom wel A zeggen maar geen B?‘ maar ik wil niet zomaar alles online gooien omdat het erg persoonlijk is en ik denk dat de meesten dat erg goed begrijpen. Het enige wat ik wil aangeven is dat het niet altijd alleen maar positiviteit is met reizen, zeker niet wanneer je reist met mensen die je niet kent.

Het gevolgd van dit conflict is dat er twee eerder terug naar huis zijn gegaan vanwege verschillende redenen waardoor ik alleen met Inge verder ging naar Odense.

Odense is een kleinere stad in Denemarken, waar we verbleven als een soort tussenstop. Van Stockholm zijn we dus terug gereisd naar Kopenhagen, en vervolgens door naar Odense.

Aankomst Odense

De Airbnb in Odense was prima maar het was niet echt een aanrader naar mijn mening. We zijn vrij laat in de avond aangekomen, hebben bij de Macdonalds ons avondmaal naar binnen gewerkt en zijn vervolgens direct het bed ingedoken.

IMG_0327

Met Odense hebben we wel weer veel geluk gehad want er was door een festival van alles in de stad te doen. Ook hierover komt later meer.

Terugreis

Na nog een nachtje slapen zijn we vroeg in de ochtend naar het station vertrokken want ik moest in de avond op tijd thuis zijn voor mijn eigen verjaardagsfeestje. Juist.

Rennend over het station met onze koffers bolderend in onze handen stapten we precies de verkeerde trein in. Want in Denemarken is het logisch om de sprinter en de intercity die dezelfde richting ingaan precies tegelijk te laten vertrekken. En het was deels mijn schuld omdat ik alleen naar de tijd van vertrek keek door de haast.

Gelukkig was het de sprinter waar we in stapten welke na 5 minuten al weer bij de volgende halte stopte. Maar door deze fout kwam ik wel 2 uur later thuis. Dus ik zou om 21:00 in Eindhoven zijn waar ik nog opgehaald moest worden door mijn vader en mijn feest begon om 21:00. Moeite met time management? Klein beetje maar.

Gelukkig is daarna de reis wel gewoon goed gegaan. Van Inge moest ik in Hamburg al afscheid nemen want ze ging nog door reizen. Alleen van Hamburg naar Eindhoven? Overleef ik dat wel? Na 3 uur lang in een intercity te zitten zonder airco, het spoor niet kunnen vinden in Dusseldorf en 1 uur lang in mijn rug geschopt worden door een oudere man die niet alles op een rijtje had, kan ik zeggen dat ik heel aangekomen ben in Eindhoven. Maar ik sprong bij aankomst toch wel even een gat in de lucht.

En nu de grote vraag, was ik op tijd op mijn feestje? Het antwoord: Nee. Had ik mijn ogen nog open toen de klok twaalf uur sloeg? Amper. Ben ik mijn vrienden dankbaar dat ze helemaal naar mijn dorp komen om mij te zien slapen? Ontzettend.

Conclusie

Mijn ervaring met interrail was in het algemeen goed, veel beter dan verwacht. De interrail app helpt je vooruit, iedereen is onwijs vriendelijk en wil je altijd helpen. Bijna overal hangt een groot bord waarop je alle vertrektijden kunt zien, behalve op Dusseldorf dan. Dus je kunt eigenlijk nooit de mist in gaan! Het reizen met mensen die ik niet ken heeft voor ons gedeeltelijk dus niet goed gewerkt, maar dat ligt net aan de situatie natuurlijk.

Daarnaast zijn Kopenhagen en Stockholm fantastische steden waar je mij zeker nog een keer terug gaat zien!

Zou jij zelf ook willen interrailen? Of heb jij hier al ervaring mee? Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal!

Liefs,

Fabiën.

0 thoughts on “Mijn ervaring met interrail #discoverEU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *