Tijdens je verblijf in Rome kun je Vaticaanstad natuurlijk niet missen. In de kleinste onafhankelijke staat ter wereld (maar waarschijnlijk wel de meest toeristische) kun je een groot dagdeel besteden. Klinkt heel leuk zo’n bezoek aan deze heilige staat, maar er zit toch zeker een hele gebruiksaanwijzing bij. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Vaticaanstad!

Lees hier ook alles over 3 perfecte dagen in Rome!

Tips vooraf aan je bezoek

Zoals ik al zei is het niet makkelijk om Vaticaanstad te bezoeken, er zijn rijen van honderden mensen, toeristenvallen en vervelende Italianen. Hou dus op voorhand rekening met deze dingen:

Zorg dat je weet wat je wil zien

Vaticaanstad is onwijs groot en volledig gevuld met toeristen. Het is zeker niet nodig om alles te zien om een goede indruk te hebben van de staat. Later in het artikel licht ik alle bezienswaardigheden toe en geef ik mijn mening over of ik het waard vond. Als je het toch je missie wil maken om alles te zien, zorg dan van te voren dat je alles hebt voorbereid.

Boek je tickets vooraf

Niets is verschrikkelijker dan urenlang in een rij staan op een zonnige dag. Gelukkig hadden wij van te voren onze tickets online geboekt dus konden we deze ellenlange rij voorbij lopen. Het precieze proces van tickets boeken licht ik toe onderaan het artikel, het is namelijk eerst belangrijk dat je weet waarvoor je boekt.

Draag de juiste kleding

Het Vaticaan heeft redelijk strenge regels als het gaat om kleding. Je moet natuurlijk tip top in orde zijn in het onwaarschijnlijke geval dat je de paus tegenkomt. De regels zijn vrij simpel en gelden voor zowel vrouwen als mannen: schouders en knieën moeten bedekt zijn. Daarnaast mag je niets op je hoofd dragen. Ben je nu toch eigenwijs geweest en heb je een shortje aangetrokken, no worries, het Vaticaan is op alles voorbereid: bij de ingang hebben ze een prachtig plastic kostuum waar je heerlijk in kan zweten in hartje zomer.

De bezienswaardigheden in Vaticaanstad

In totaal is het mogelijk om drie dingen binnen te gaan in Vaticaanstad: de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. Het grote plein voor de basiliek is al een hele attractie op zich. Wijzelf zijn enkel bij de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel geweest aangezien de rij voor de Sint-Pietersbasiliek simpelweg te lang was. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving per bezienswaardigheid.

Ben je geïnteresseerd in een Nederlandse Rome City Tour die ook langs het Vaticaan komt? Kijk dan voor meer informatie op de website van Book Your Tour!

Sint-Pietersbasiliek

sint-petersbasiliek in vaticaanstad

In Rome hebben ze de regel dat je geen geld mag vragen om iemand een kerk binnen te laten, wat dus betekent dat alle kerken gratis te bezoeken zijn en zo ook de Sint-Pietersbasiliek. Het nadeel daarvan is dat iedereen naar binnen wil en dat er al heel vroeg een rij wordt gevormd. Wel is het mogelijk om skip-the-line tickets aan te schaffen om niet in de rij te hoeven staan en daarnaast is het mogelijk om tourtickets te kopen waarvoor je ook niet hoeft te wachten.

Verder is het mogelijk, dit is wel tegen betaling, om bovenin de basiliek te komen om de welbekende foto te maken met een uitzicht over het plein en de rest van Rome. Daarvoor ben je meer dan welkom om wederom in een lange rij te staan.

Side-tip: Als je het leuk vindt om je bezoek aan Rome en vooral het Vaticaan spannender te maken is het leuk om het boek Angels and Demons (of terwijl: Bernini-mysterie) van Dan Brown te lezen of net zoals ik lekker lui de film te kijken. Deze mysterieuze thriller over moord, geloof en geschiedenis maakt je bezoek aan Rome zeker een stuk interessanter.

 

 

 

Bekijk ook:

7 Reacties

  1. Leuk geschreven! Heel eerlijk en soms grappig. Ik ben er ook pas geweest en heb er ook een apart blog aan besteed, zoals wat handige dagen zijn en wat niet (afhankelijk van wat je wil) en hoe je ook op andere tijdstippen dan de openingstijden naar binnen kunt. Van te voren is het namelijk vrij onduidelijk allemaal. Leuk in elk geval om jouw verhaal te lezen.

    1. Dankjewel voor je reactie! Het is inderdaad vrij onduidelijk hoe het allemaal werkt daar in Vaticaanstad. Ik ga ook eens een kijkje nemen naar jouw blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *